2024. június 2. Vasárnap, Kármen, Anita.
 
Új pörölycápafajt fedeztek fel Dél-KarolinánálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-12 08:31:21
Egy kutatócsapat új pörölycápafajt fedezett fel Dél-Karolina partjai mentén.

Az új faj külsejét tekintve gyakorlatilag azonos a csipkés pörölycápával, ám genetikailag egyedi, és mintegy tízzel kevesebb csigolyája van. A karolinai pörölycápa (Sphyrna gilbert) az állam partjai közelében, a tölcsértorkolatokban ad életet utódainak – írja a Zootaxa folyóiratban megjelent tanulmány.

A cápa azonosításához Joe Quattro, a Dél-Karolinai Egyetem halszakértõje 80 csipkés pörölyfejûnek tûnõ fiatal egyedet gyûjtött be. A DNS elemzésekor kiderült, hogy a halak eltérnek csipkésfejû rokonaiktól. A további elemzés még több apró különbséget tárt fel, többek között azt, hogy az új faj némileg kisebb. A 80 cápából 54 az új fajhoz tartozott.

A vizsgálat eredményei szerint az új faj igen ritkának számít. „Dél-Karolinán kívül csak öt esetben sikerült szövetmintát azonosítani eme rejtélyes fajtól 3-400 mintából” – mondja Quattro.

A pörölycápák populációi – mint a legtöbb cápafajé – az utóbbi néhány évtizedben jelentõsen összezsugorodtak, mintegy 90 százalékos hanyatlás figyelhetõ meg – teszi hozzá. Elmondása szerint mivel a faj sokkal ritkább, mint szélesebb körben elterjedt rokona, senki sem tudja, milyen szintre esett vissza populációs egyedszáma.

A cápák hanyatlását részben a Kínában ínyencségnek titulált uszonyuk iránti kereslet eredményezi. A kutatók becslései szerint évente mintegy 100 millió cápát ölnek meg eme igény kielégítésére. A WildAid környezetvédelmi szervezet szerint azonban jó hír, hogy az utóbbi két évben körülbelül 50 százalékkal csökkent a cápauszonyleves fogyasztásának mértéke Kínában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!