2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
A végéhez közlekedik a szüret Tokaj-HegyaljánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-14 08:05:42
Címkék: Bihari hírek, tokaj, bor
A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedõ a szõlõ, illetve az aszú minõsége, a térség legnagyobb szõlõfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedõház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minõségre helyezi a hangsúlyt.

Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: a borvidék négyötödén már leszüreteltek, vélhetõen a hétvégére, a jövõ hét elejére befejezõdik a szõlõ és az aszúszemek szedése. A szakember a minõséget kiemelkedõnek mondta. Korábbi becslések szerint az 5800 hektáros borvidéken az idén 300-330 ezer mázsa szõlõt szüretelnek.

Tombor András, a TK felügyelõbizottsági elnöke úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a tokaji borok nemzetközi szinten is újra megállják a helyüket a prémium minõségû termékek piacán, egészében új alapokra kell helyezni a szõlõtermesztést és bortermelést a borvidéken, amelyet a Tokaji márkanév megkopása, valamint a helyi borásztársadalom elöregedése és a fiatalabb generációk elvándorlása is sújt.

Hangsúlyozta: a mennyiségi helyett a minõségi termelésre koncentrál a társaság, ez pedig egyszerre követeli meg a szõlõültetvények egy részének átalakítását, a borkészítési technológia fejlesztését, valamint a szõlõtermesztési szokások és borkészítési eljárások egységesítését és szigorítását. Ezek együttesen garantálhatják, hogy Tokaji név alatt csak prémium minõségû termékek kerüljenek ki a piacra.

Tombor András tájékoztatása szerint a szõlõtermesztés megújítása már el is kezdõdött, ez kiterjed a szõlõültetvények rekultivációjára, új ültetvények telepítésére, valamint a feldolgozó kapacitások kiépítésére, illetve továbbfejlesztésére.

A bortermelés megújításával összefüggésben fontos lépés volt, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a közelmúltban a rendtartási szabályok módosítása mellett döntött, jelentõsen megerõsítve a tokaji borok eredetvédelmét. Az új szabályozás - egyebek mellett - megerõsíti, hogy az aszúbor készítéséhez az aszúszemeket kézzel kell szedni.

Az eddiginél szigorúbb elõírás, hogy az aszúbor minimális összes alkoholtartalma 19 százalék legyen az aszúkészítés idõpontjában. Ezen felül az aszúbor minimális maradék cukortartalmát 120 grammban határozták meg literenként, valamint 2,2 literben maximálták az egy kilogramm aszúszembõl készíthetõ aszúbor mennyiségét. Szintén lényeges változtatás, hogy 2014. július 31-tõl a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülõ borokat kizárólag helyben lehet majd palackozni. A módosított rendtartás várhatóan 2013. december 31-én lép hatályba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!