2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Autósok százezrei veszélyben a magyar utakonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-15 10:13:55
Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig ajánlatos még az elsõ fagyok és havazások elõtt gondoskodni a nyári gumik cseréjérõl.

Az autósok idén õsszel egyelõre még nem kaptak ízelítõt az igazi téli útviszonyokból, az elmúlt hétvégén helyenként 22 fokot is mutattak a hõmérõk. Mivel azonban a meteorológiai elõrejelzések szerint a hõmérséklet rövid idõ alatt, még a héten akár tartósan is +7 Celsius-fok alá csökkenhet, ajánlatos még az elsõ fagyok és havazások elõtt gondoskodni a nyári gumik télire történõ cseréjérõl.

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig a hideg idõszakban a megváltozott közlekedési viszonyok miatt sajnos sok baleset történik az utakon. 2012 októberében és novemberében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan több mint 1200 személyi sérüléssel járó baleset történt a magyar utakon, amelyekben 1500-nál is többen szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérülést. Sokat ezek közül az is okozott, hogy a sofõrök nem készültek fel a rossz idõre, a tapasztalatlanabb vezetõk pedig sokszor még nem rendelkeznek kellõ gyakorlattal a fagyos vagy hókásától csúszóssá vált utakon.

Az õszi idõszakban az autósok általában már csak az elsõ havazások után váltanak téli gumikra. Pedig a saját, az utasok és a többi közlekedõ biztonsága érdekében is fontos, hogy már elõre felkészüljenek az idõjárás viszontagságaira. A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) azt javasolja, hogy a nyári gumiabroncsokat már akkor cseréljék le a gépkocsi-tulajdonosok, ha a hõmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, mivel a téli gumiabroncsok összetételük és futófelületük sajátosságai miatt a hidegebb idõben, a jeges vagy havas utakon is maximális biztonságot nyújtanak.

A HTA szakértõi szerint a magyar autósok fele sajnos a veszélyek ellenére egyáltalán nem vált téli abroncsra, akik igen, jellemzõen 3-6 évig használnak egy-egy téligumiabroncs-szettet. Felszerelés elõtt mindig érdemes megvizsgáltatni a használt abroncsokat az esetleges sérülések és a felület kopása miatt, mivel az elhasználódott abroncsok kevésbé biztonságosak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!