2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Új blokkokat kellene építeni a paksi atomerõmûbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-16 19:25:41
A vezérigazgató szerint az újak esetében az üzemidõ 30-ról 60 évre nõ.

"A paksi atomerõmû a hazai villamosenergia-termelés 46 százalékát biztosítja, hazai viszonylatban a legolcsóbb áron szolgáltat, ennek a lakosság és a vállalatok szempontjából is nagy jelentõsége van" - jelentette ki az M1 Ma reggel címû mûsorában az MVM Paks Zrt. vezérigazgatója.

Hamvas István László közölte: a második reaktor felújításához már benyújtották az engedélykérelmet. Mint mondta, erre azért van szükség, mert a reaktor eredetileg tervezett üzemideje 30 év, ami jövõre lejár. Terveik szerint - a felújítások után - a második blokk további 20 évig üzemképes maradhat.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a felújítás sem lehet alternatívája az újbóli kiépítésnek, szükség van arra, hogy a közeljövõben új blokkok épüljenek. Hamvas István László úgy fogalmazott: egy-két új blokk mindenképp kell, az üzemidõ esetükben azonban 30-ról 60 évre nõ.

A fukusimai katasztrófa után felerõsödtek ugyan a nukleáris technológiát ért bírálatok, több országban azonban továbbra is biztonságosnak tartják az atomerõmûveket, hiszen Oroszország és Kína mellett Finnországban, Csehországban és Lengyelországban is új erõmûvek építésére készülnek - hangzott el az M1 reggeli mûsorában.

A paksi atomerõmû négy reaktorát 1982-87 között helyezték üzembe. A hazai szabályok szerint a tovább üzemeltetéshez szükséges engedélyért a hatályos engedély lejárta elõtt egy évvel kell folyamodni. A 2. blokkra vonatkozó kérelem dokumentációja mintegy háromezer oldalt tesz ki. A hatósági döntés a 2. blokk továbbüzemelésérõl 2014 utolsó negyedévében várható.

"A 2. blokk kitûnõ mûszaki és biztonsági színvonalát alapul véve az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. meggyõzõdése, hogy a most beadott üzemidõ-hosszabbítási engedélykérelmünk kapcsán a hatóság pozitív döntést fog hozni, így az 1. blokk után a 2. blokk is további 20 évig lehet a hazai villamosenergia-termelés bázisa" - nyilatkozta korábban Hamvas István az MTI-nek.

Az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. vezérigazgatója arra is kitért, hogy az engedélykérelem benyújtására való felkészülés összeállítása több éves munkát igényel. Jelenleg épp a 3. blokkon, a szokásos éves fõjavítással egyidejûleg, annak idõtartamát megnövelve zajlik ilyen korszerûsítés, illetve a biztonságot tovább növelõ beruházás. Várhatóan a jövõ év elején áll újra üzembe a 3. blokk.

A Paksi Atomerõmû minden fejlesztést a saját forrásaiból finanszíroz, az üzemidõ-hosszabbításhoz sem használ állami támogatást, központi költségvetési forrásokat. A közlemény hangsúlyozza, hogy a mûködõ blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzbõl egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 megawatt termelõ kapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a folyamatos villamosenergia-termelést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!