2024. május 20. Hétfő, Bernát, Felícia.
 
A víziközmû-törvényben is szerepelne a védendõ fogyasztó fogalmaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-16 20:00:52
Azokon a leginkább rászoruló családokon segítenének, akiket különleges és alapvetõen a rezsi kiadásokhoz kapcsolódó kedvezményekben korábban jogszabály a víziközmû-szolgáltatás vonatkozásban nem részesített.

A víziközmû-törvénybe is bevezetné a kormány a védendõ fogyasztó fogalmát - derül ki az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból, amelyet a kormány pénteken nyújtott be az Országgyûlésnek. Az általános indoklás szerint így azokon a leginkább rászoruló családokon segítenének, akiket különleges és alapvetõen a rezsi kiadásokhoz kapcsolódó kedvezményekben korábban jogszabály a víziközmû-szolgáltatás vonatkozásban nem részesített. A víziközmû-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvényt is módosító javaslat általános indoklása szerint a tervezett szabályozás közvetlen kapcsolatba hozható a rezsicsökkentési törekvésekkel.

A víziközmû-szolgáltatásról szóló törvényt kiegészítenék a védendõ és fogyatékkal élõ felhasználó fogalmával. A kormány a törvény indoklásában felhívja a figyelmet arra, hogy a védendõ felhasználókra vonatkozó jogszabályi feltételeket kielégítõ felhasználók sokszor nem tudják, hogy létezik számukra jogszabályi védelem abban az esetben is, ha már fizetési késedelembe estek. Ekkor a víziközmû-szolgáltató elsõdleges feladata, hogy a bajba került felhasználókat tájékoztassa az õket megilletõ kedvezményekrõl és azok érvényesítésének módjáról. A szociálisan rászorultak adósságspirálba kerülésének kockázata így jelentõsen csökkenthetõ - olvasható a javaslatban.

A törvény az Európai Unió vonatkozó irányelve alapján egyértelmûvé teszi, hogy csak a szociális ellátásról szóló külön jogszabályban meghatározott szociálisan rászoruló felhasználó, valamint a fogyatékkal élõk számára biztosítana az igényeiknek megfelelõ különleges bánásmódot, - például részletfizetés, fizetési haladék, mérési, leolvasási, számlázási, díjfizetési különleges elbánás - amelyet a törvény és a végrehajtására kiadott kormányrendelet tovább részletez. A törvényjavaslat megteremtené a lehetõséget a jelenlegi víziközmû-szolgáltatók elõtt is, hogy más szervezethez hasonlóan élhessenek a víziközmû-szolgáltatásról szóló törvényben biztosított adókedvezményekkel a víziközmû-vagyon ellátásért felelõsre történõ átruházásánál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek