2024. május 20. Hétfő, Bernát, Felícia.
 
Szabályozzák a tervezési díjatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-17 20:37:13
Az építmény tervezésének díját januártól a becsült kivitelezési költség százalékában kell meghatározni, és nem lehet kisebb a meghatározott legalacsonyabb díjnál, illetve nem lehet több a meghatározott legmagasabbnál. Az errõl szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Amennyiben az építtetõ nem határozza meg a kivitelezési költséget, úgy a beruházás költségkeretének a 80-90 százalékát kell a tervezési díj alapjának tekinteni.

A tervezési díj kiszámításának elsõ lépcsõje az, hogy meg kell határozni a díj legalacsonyabb és legmagasabb összegét. Például a 40 és 100 millió forint közötti kivitelezési költségnél a legalacsonyabb díj 5,9, míg a legmagasabb 9,6 százalék. Ahogyan emelkedik a kivitelezési költség, úgy csökkennek a szorzók. Például a 20 milliárd forint feletti épületnél a legalacsonyabb tervezési díj már csak 2,5, míg a legmagasabb 4 százalék.

A következõ lépés a legalacsonyabb és a legmagasabb tervezési díj korrigálása az építménytípus szerinti szorzóval. Például egy egyszerû épületnél a szorzó 0,8, míg egy bonyolultnál 1,2.

Az így kiszámított legalacsonyabb és legmagasabb tervezési díj között alkudhat a tervezõ és a megbízója. A végsõ díj 45 százaléka az engedélyezési, míg 55 százaléka a kivitelezési terv elkészítésének az ellenértéke.

A szakmai kamarák feladata az, hogy díjszámítási szabályzatban osszák fel a tervezési díjat az építész és a szakági tervezõk között.

A tervezet szerint a rendelet január elsõ napján lép hatályba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!