2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Devizahitelek - Több jogszabály-módosítási javaslatot tett az OBHForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-19 10:14:34
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) több jogszabály-módosítási javaslatot tett a devizahitel-szerzõdéseket érintõ peres ügyekkel összefüggésben - közölte a szervezet hétfõn közleményben az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a devizahitel-szerzõdésekbõl eredõ perek száma folyamatosan emelkedik, így a legnagyobb ügyforgalmú Fõvárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma november 1-jén már 1521 devizahitel-szerzõdést érintõ peres üggyel foglalkozott.

Ez a kollégium elõtt folyamatban lévõ összes polgári peres eljárás több mint 56 százaléka, illetve jelenleg ezen ügyek vonatkozásában a havi "érkezés" a 2011. évi három-négyszerese - tették hozzá. Közlésük szerint a helyzet kezelésére Handó Tünde, az OBH elnöke - az uniós fogyasztóvédelmi szabályok érvényesülését is elõsegítendõ - a bírósági illetékességet érintõ jogszabály-módosítási javaslatot tett.

A tervezett módosítás szerint "a fogyasztói szerzõdés részévé váló tisztességtelen szerzõdési feltétel érvénytelensége tárgyában" indított perekben a felperes lakóhelye alapozná meg a bíróság illetékességét. A javaslatot azzal indokolták, hogy így a nagyszámú, devizahitel-szerzõdésbõl eredõ per arányosan oszlana meg a bíróságok között, kiküszöbölve e perek elhúzódását.

Közölték azt is, az OBH - a Kúriával egyeztetve - jogszabály-módosítási javaslatot javasol a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítására, úgy, hogy valamennyi, értékhatár alatti vagyonjogi ügyben lehetõség legyen a Kúria eljárására, ha közérdeket szolgál a kis pertárgyértékû ügy.

Ezzel a javaslattal kapcsolatban jelezték: kiemelten fontosnak tartják a joggyakorlat egységesítését a devizahiteles perek esetében. Ehhez pedig szükséges, hogy a Kúriához eljuthassanak azok az ítéletek, amelyek alapján jogegységi eljárás folytatható le.

Az OBH továbbá javasolta azt is, hogy a feleknek a keresetlevél benyújtását követõen a bíró által elõírt kötelezõ, elõre meghatározott formula szerinti egyeztetést kelljen lefolytatniuk. Segítségül szolgálhatnának e pertípusban az ügyészség által indítandó közérdekû keresetek is - tették hozzá.

Közölték, az OBH ezen felül adatszolgáltatásra hívta fel a bíróságokat, mert ugyan a devizahiteles ügyekben született jogerõs döntések elemzése a Kúria Polgári Kollégiumának a feladata, a hivatal a beszerzett adatok továbbításával is igyekszik ezt segíteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!