2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megfelelõ a gázszolgáltatók felkészülése a téli idõszakraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-19 11:20:38
Megfelelõ az egyetemes gázszolgáltatók felkészülése a téli idõszakra a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi jelentése szerint - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére hétfõn.

A tárca a Népszava hétfõi cikkére reagált, amelyben Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg.

Holoda Attila szerint a mostani készletszint mellett a hideg téli idõszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztásnál a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körû ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkezõ import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé.

A NFM az MTI-hez eljuttatott írásos válaszában közölte: a hazai szabályozás szerint a földgáz egyetemes szolgáltatóknak az általuk ellátott felhasználók teljes téli fogyasztása 60 százalékának megfelelõ tárolói készlettel kell rendelkezniük a téli idõszak kezdetére.

A szabályozó hatóság, a MEKH minden évben elvégzi a villamosenergia- és földgázipari engedélyesek téli idõszaki ellátásra való felkészülésének vizsgálatát. A hivatal legutóbbi jelentése szerint az egyetemes szolgáltatók felkészülése megfelelõ, a társaságok rendelkeznek a felhasználóik - lakossági és kisfogyasztók - téli ellátását biztosító készletekkel - írja a tárca.

A minisztérium válaszában kitért arra is: a versenypiaci kereskedõk mérsékelt tárolói lekötései miatt a szabadpiaci fogyasztók számára betárolt földgázkészlet mértéke alacsony, ennek oka a hazai földgáztároló infrastruktúra fejlett állapota és az elmúlt években csökkenõ földgázfogyasztás. A készletek helyzetét a tárca és a MEKH folyamatosan figyelemmel kísérik, és szükség esetén kezelik - olvasható a fejlesztési minisztérium válaszában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!