2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Nyugdíjemelés: ki mennyit kap valójában?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-19 12:14:37
Néhány hete számoltunk be arról, hogy visszamenõleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak. A kormányzati bejelentések arról szóltak, hogy az intézkedés 87 ezer embert érint saját és özvegyi jogon.

Azonban csak azoknál érezhetõ igazán a növekedés, akik öt évnél többet töltöttek a kommunizmus börtöneiben, sokaknak csak pár száz forinttal lett több.

Két hete számoltak be arról, hogy visszamenõleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak. A kabinet a közelmúltban fogadta el annak a kormányrendeletnek a módosítását, amelynek alapján a politikai rehabilitáció címén járó juttatások 16,2 százalékkal emelkedtek. Ilyen juttatás illeti meg a kitelepítetteket, az internáltakat, a munkaszolgálatosokat és az 56-os elítélteket. A politikai rehabilitáció címén járó nyugdíj-kiegészítések folyósítása megtörtént, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság mind a visszamenõlegesen járó különbözetet, mind a megemelt összeget kiutalta.

Az 1945 és 1963 között törvénysértõ módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetésérõl, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezésérõl szóló kormányrendeletben meghatározott jogosultak juttatása az infláció mértékének megfelelõen, a 2011-tõl megvalósult öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban, összesen 16,2 százalékkal emelkedik. A megemelt juttatás a jogosultakat visszamenõlegesen 2013. január 1-jétõl illeti meg.

Az egyes kárpótlással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása alapján emelkedik a juttatása az 1951 és 1956 közötti idõszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyeknek és a nemzeti helytállásért elnevezésû pótlékban részesülõknek is. Az intézkedés 87 204 embert érint saját és özvegyi jogon. Számukra a szeptemberi megemelt kiegészítés összege 82,4 millió forint volt, míg a visszamenõlegesen kiutalt illetmény megközelíti a 663 millió forintot.

Sokaknak csak pár száz forinttal jut több

A havi nyugdíj-kiegészítés összege a szabadságelvonás idõtartamától függ. Ezzel összefüggésben változott az emelés összege is - tudták meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól. Az elismerhetõ idõtartamot a kárpótlási hatóság állapította meg, és errõl határozatot, hatósági bizonyítványt, igazolást állított ki. A megállapított és folyósított összegeknek minden esetben ezen dokumentumok képezték az alapját.

A jogszabályok augusztusig hatályos szövege a kárpótlás alapösszegeit tartalmazta (a szabadságmegvonás éveitõl függõen elsõ évben 500 forint, a második évtõl ötödikig terjedõen évente 250 forint, x. év után éves 300 forintra változik). Azonban a ténylegesen folyósított összegek ezek alapulvételével, de az idõközi - ezen ellátások emelésére vonatkozó jogszabályokban foglalt - emelésekkel növelt összegek voltak. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a szabadságvesztés, illetve a szabadságkorlátozás egy évet (365 naptári napot) meg nem haladó idõtartamára járó emelés összege 4775 forint.

Az egy évet meghaladó idõtartam esetében az emelés összege az elsõ évre havi 4775 forint, a második évtõl az ötödik évvel bezárólag évenként havi 2395 forint, a hatodik évtõl évenként havi 2870 forint. Tehát az a személy, aki 12 hónapig terjedõ szabadságmegvonásos, annak elõször megállapított nyugdíj- kiegészítésnek alapösszege 500 forint volt, mely kiegészítésnek összege 2013. szeptemberi emelés elõttig 4110 forintra, majd 2013 szeptemberétõl 4775 forintra emelkedett.

Ugyanilyen sémával, aki minimum 12, maximum 24 hónapot töltött szabadságvesztéssel, annak nyugdíj-kiegészítési kezdõ támogatása 750 forint volt (500+250 forint) - a 2 és 5 év között minden évben 250 forintos az alap emelése), mely 2013 szeptembere elõtt 6155 forintig emelkedett, ez most 7170 forintra nõtt. A fentiekbõl következik, hogy az egy személyre vonatkozó juttatások átlagos havi összege 1000 forint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!