2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A bölcsõdei férõhelyek számának növelése a program egyik részeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-21 12:06:37
Több mint félmillió forinttal magasabb járulékkedvezményt is igénybe vehetnek azok a cégek, amelyek a jövõben három vagy annál több gyermeket nevelõ édesanyákat foglalkoztatnak vagy visszafoglalkoztatnak. Sõt, az új szabályozás szerint a mostani kettõ helyett három év teljes járulékmentesség jár.

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelõs államtitkár az M1 Az Este címû mûsorában elmondta, mintegy nyolcvanezren vannak gyeden, százhatvan ezren gyesen és tizenkétezer háromgyerekes család van napjainkban Magyarországon, õket mind érinti a járulékkedvezmény kiterjesztése.

Emlékeztetett, január elsejétõl él a munkahelyvédelmi akcióterv, melynek szintén fontos része a gyesrõl visszatérõ édesanyák támogatása. Év elején a munkáltatók nagyjából tizennégyezer édesanya után vették igénybe a támogatást és ez a szám szeptemberre harmincezer fölé emelkedett - mondta. Hozzátette: ebbõl huszonnyolc ezren a versenyszférában dolgoznak.

Czomba Sándor azt mondta, a program egyik része a bölcsõdei férõhelyek számának bõvítése, melyre 2010 és 2014 között huszonnyolcmilliárd forint áll rendelkezésre. A kisgyermekes édesanyák munkába történõ visszatérésének egyik leggyakoribb gátja a bölcsõdei helyek szûkössége - fûzte hozzá. Számos uniós forrás felhasználására irányuló pályázat létezik ezen a téren, többek között olyan program is, amely nyolc és fél milliárd forint értékben állami és magánbölcsõdék létesítését tûzi ki célul. A foglalkoztatásért felelõs államtitkár szerint a 2014 és 2020 közötti idõszakban is jelentõs összegek állnak rendelkezésre a fejlesztésére.

Czomba Sándor úgy gondolja, 2014. január elsejétõl az újabb intézkedések jelentõs mértékben segítik majd az édesanyák foglalkoztatását. A politikus a csütörtöki, munkaadókkal és munkavállalókkal folytatott minimálbértárgyalásokról annyit mondott: két szám van terítéken - munkaadói oldalról az inflációnak megfelelõ 2,4 százalékos emelés, a munkavállalók részérõl pedig ennek a duplája, 5,4 százalék. A foglalkoztatásért felelõs államtitkár a mûsorban hangsúlyozta: bízik a megállapodásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!