2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ötszázalékos áfakulcsot javasolnak a közétkeztetésbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-21 12:14:27
Ötszázalékos áfakulcsot javasol a közétkeztetésben a VIMOSZ, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége.

Szerintük csekély negatív költségvetési hatás mellett az áfacsökkentés számos gazdasági és szociális elõnnyel járna.

Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a szövetség mint a közétkeztetési szakma meghatározott képviselõje azt javasolja, hogy a jövõ évben a közétkeztetés - gyermek és ifjúsági, kórházi, munkahelyi és szociális étkeztetés - áfakulcsát a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentsék.

A VIMOSZ által felkért Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatása alapján az áfacsökkentés csupán 0,02 százalékos negatív hatással lenne a költségvetésre, azaz 6 milliárd forint kiesést jelentene az államnak - közölte Gál Pál Zoltán.

Az elõnyök közé sorolta, hogy az áfacsökkentés árcsökkenéssel járna a szülõk és az önkormányzatok számára, emellett becsléseik szerint mintegy 1800 munkahely jönne létre. Továbbá segítené a közétkeztetési szakmával szemben megfogalmazott magasabb minõségi étkeztetéshez szükséges források elõteremtését, valamint csökkenthetné a jelenleg még sok helyen jelen lévõ gyermekéhezést - mondta.

A szövetség az áfacsökkentés mellett javasolja a közbeszerzési gyakorlat újragondolását, az összességében a legelõnyösebb ajánlat kötelezõvé tételét a közbeszerzéseken, hogy dietetikai és egyéb szakmai elvek is érvényesülhessenek. Továbbá meg kellene határozni a minimum nyersanyaghányadot, valamint csökkenteni kellene a jogorvoslati díjakat.

Gál Pál Zoltán elmondta, a VIMOSZ szerint szükség lenne arra, hogy az ágazati étkeztetés szabályait konszenzussal határozzák meg, emellett fontosnak tartják a szakoktatás fejlesztését is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!