2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Elfoglalta állomáshelyét Bukarestben az új magyar nagykövetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-21 12:30:53
Elfoglalta állomáshelyét Zákonyi Botond, Magyarország új bukaresti nagykövete, miután átadta megbízólevele másolatát a román külügyminisztériumban - tudatta csütörtökön a Jurnalul National címû román lap.

A nagykövetet George Ciamba külügyi államtitkár fogadta szerdán, és támogatásáról biztosította õt a magyar-román stratégiai partnerség megszilárdítását célzó tevékenységében - idézte a lap a román külügyi közleményt.
Korábban az erdélyi magyar sajtó arról cikkezett, hogy szokatlanul sokáig tartott, amíg Románia megadta az úgynevezett fogadó nyilatkozatot (agrément) ahhoz, hogy az új magyar nagykövet megkezdhesse munkáját. A magyar fél még július végén benyújtotta a Zákonyi Botond hivatalba lépéséhez szükséges, fogadó nyilatkozat iránti kérését, Füzes Oszkár leköszönõ nagykövet pedig október elején elhagyta addigi állomáshelyét.

"Miközben a bukaresti külügyminisztérium szokatlan módon hónapokig halogatta a döntést, az államelnöki hivatal mindössze néhány nap alatt beleegyezett, hogy Zákonyi Botond elfoglalhassa állomáshelyét Bukarestben" - írta a Krónika címû erdélyi lap november elején, annak kapcsán, hogy Traian Basescu román államfõ jóváhagyta a leendõ bukaresti magyar nagykövet kinevezését.

A romániai szokásjog szerint akkortól számít egy külföldi diplomata teljes jogú nagykövetnek - találkozhat miniszterekkel, vehet részt nyilvános eseményeken -, ha átadta megbízólevelét az államfõnek. Mivel azonban az elnök az ilyen protokolláris alkalmakkor mindig több, érkezõ vagy távozó nagykövetet fogad egyszerre, mindenképpen további hetekbe telhet, amíg Zákonyi Botond átadhatja megbízólevelét Traian Basescu államfõnek.

Zákonyi Botond 43 éves történész, nemzet- és szomszédságpolitikával foglalkozó kutató szeptemberig irányította a Magyar Külügyi Intézetet. Korábban a Külügyminisztérium munkatársaként Délkelet-Európával, elsõsorban Romániával foglalkozott; diplomataként Romániában, a Moldovai Köztársaságban és Brüsszelben, az EU melletti magyar állandó képviseleten teljesített külszolgálatot. 2009-2010-ben õ volt a magyar nemzeti kisebbségek brüsszeli érdekképviseleti irodájának elsõ vezetõje - írták az új nagykövetrõl az erdélyi lapok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!