2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Iskolapadba ültetik télen a közmunkásokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-22 11:37:52
Százezren tanulhatnak majd a hólapátolás és jégmentesítés mellett. A képzések március 31-ével zárulnak.

Télen sem maradnak munka, feladat és kereset nélkül a közfoglalkoztatottak: a jégmentesítés és hóeltakarítás mellett decemberben százezren közülük beülhetnek az iskolapadba – írja a Magyar Nemzet.

A kormány az idénymunkák megszûnése miatt télre átszervezi a közfoglalkoztatást. A kabinet vonatkozó kormányhatározata 2013. november 1-jétõl 2014. április 30-ig 200 ezer ember egyidejû közfoglalkoztatását rendelte el. A feltételeket és a forrásokat biztosították, és már folyik a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében több mint 206 ezer embernek van érvényes, támogatott közfoglalkoztatotti szerzõdése – írja a lap.

Mivel a fagy beálltával az idénymunkák szünetelnek, és a közfoglalkoztatottak között sokan vannak olyanok, akik végzettség hiányában sem szakmunkára, sem betanított munkára nem alkalmazhatók, a kormány úgy döntött, hogy december 1-jétõl közülük százezren üljenek be az iskolapadba.

A munkaügyi központok elõzetesen felmérték, milyen irányú képzésekre van szükség. Ennek alapján alapfokú végzettség megszerzésére irányuló képzésekre a százezer résztvevõ négy százaléka jár majd, õk az általános iskola 7., illetve 8. osztályának befejezését célozzák meg. A diákok 21 százaléka OKJ-s képzésen vehet részt, több mint 28 százalékuk pedig valamelyik betanított munkához szükséges ismereteket sajátít majd el. Az érintettek 46 százaléka alapkompetenciát fejlesztõ képzésen vesz részt, a tanulók 1 százaléka pedig hatósági képzésre jelentkezett, ezek jellemzõen a gépjármû-vezetõi engedély megszerzésére irányulnak.

A képzések március 31-ével zárulnak, így tavasszal százezerrel több embernek lesz rá esélye, hogy elhelyezkedjen a nyílt munkaerõpiacon. A cél, hogy senki se legyen kénytelen tartósan segélybõl tengetni az életét, hanem mindenki esélyt kapjon a munkára, aki dolgozni szeretne. A közmunka ráadásul jóval kifizetõdõbb is, mint a rendszeres szociális segély. Míg elõbbi 75 500 és 96 800 forint között mozog, addig a segély legfeljebb 44 508 forint lehet, ráadásul erre egy családban csak egy személy jogosult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!