2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szigorúbban védi a gyermekeket az új törvénycsomagForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-24 10:54:33
yermekbarát törvénycsomagot nyújtott be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden az Országgyûlésnek.

Ha az Országgyûlés elfogadja az elõterjesztést, jobban ellenõrizni tudják majd, hogy a gyerekek sérelmére súlyos bûncselekményeket elkövetõk ne dolgozhassanak gyerekekkel foglalkozó munkakörben, illetve munkahelyen. A tárca bevezetné a megelõzõ pártfogás jogintézményét a fiatalkorúak bûnismétlésének megelõzésére, és megalkotta a gyermekbarát internethez szükséges jogszabályokat is.

Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkár Az Estében elmondta: a mostani javaslat sokkal szigorúbb szabályokat tartalmaz a gyermekek védelmére, mint a tavaly májusban benyújtott elsõ törvénycsomag. A javaslat részleteirõl szólva elmondta, január 1-jétõl a hatósági erkölcsi bizonyítványokban foglalkozásától vagy tevékenységétõl való eltiltás jelenhet meg azoknál, akik korábban gyerekek ellen bûncselekményeket követtek el.

Szigorítást jelent a korábbi szabályozáshoz képest, hogy az eltiltás nemcsak a szexuális, hanem más, brutális bûncselekmény elkövetõjének munkavállalását is érinti. A tárca szigorítása értelmében az ilyen bûncselekményeket elkövetõk már nemcsak tanári, nõvéri, orvosi vagy nevelõi munkát nem végezhetnek, hanem olyan feladatokat sem, melyek "térben és idõben" huzamosabb együttlétet jelentenek gyerekekkel.

A törvénytervezet szerint az internetszolgáltatók a jövõben a gyerekek védelmében kötelesek lesznek megfelelõ ingyenes szûrõszoftvereket a felhasználók rendelkezésére bocsátani. A javaslat szerint az iskolákban és a nyilvános könyvtárakban is kötelezõ lesz olyan szûrõszoftvereket használni, amelyek biztosítják, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a számukra káros tartalmakhoz. Hozzátette: Magyarországon minden harmadik megkérdezett gyerek találkozott már erõszakos, pedofil tartalmakkal, azaz szexuális zaklatással.

Balatoni Monika az M1 esti mûsorában arról is beszélt, hogy a szülõk háromnegyede azt gondolja, hogy az internet semmiféle veszéllyel nem bír a gyermekére, hiszen az õ jelenlétében történik az internetezés. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi oldalon sok információ van rólunk, például iskolánk, barátaink, hobbink, érdeklõdési körünk, s az internetes zaklatás elindulásához elég például egy bulin készült fotó is.

A gyerekek többsége a szülõkkel nem osztja meg, ha zaklatás éri, mert úgy gondolják, hogy a szülõk nem értik meg azokat a közösségi virtuális tereket, amit õk használnak, alkalmaznak.

Balatoni Monika a Gyermekbarát igazságszolgáltatás programról is beszélt, elmondta, hogy ez egy hosszú folyamat, aminek az elején, közepén járnak. A program keretében több középiskolai akciót is indítottak, például a Jogom van tudni programot, ami a gondatlanságból elkövetett emberölésre fókuszált. Az iskolában szimuláltak egy bírósági tárgyalást, s akkor kiderült, hogy a jogtudatosításra igényük van a középiskolásoknak és a kisebb gyermekeknek is. Viszont a fiataloknak nincsenek jogi ismereteik, így ez az elsõ olyan lépés, amit meg kell tennünk, mint prevenció – közölte. Hozzátette: az elhanyagolás még mindig a legnagyobb veszély.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!