2024. május 11. Szombat, Ferenc.
 
Elindult a lakossági madáretetési szezonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-24 10:39:08
A meteorológia szolgálat elõrejelzése szerint november utolsó hetével beköszöntenek a tartós éjszakai fagyok, melyek Magyarországon immáron több mint egy évszázada a lakossági madáretetési szezon indulását is jelzik.

Az sem baj persze, ha valaki már korábban, akár szeptember végén elkezdte az etetést, mert ez segít odavonzani a madarakat, melyek megfigyelése az etetés egyik legfontosabb indítéka - írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Hazánk környezeti állapota ma még szerencsére nem igényli a természetes táplálékbázisokat pótló, takarmányozási jelegû, egész éves etetés gyakorlatát – amire Angliában már szükség van –, ezért nálunk az etetési idõszak õsztõl a tél végéig tart. A feleslegesen végzett nyári etetés viselkedéstorzító hatású, ami nem csak a madárállományok természetes viselkedését veszélyezteti, de egyes esetekben (például a hattyúk esetében) komoly közlekedési baleseti kockázattal is jár.

Etetni szó szerint szinte bárhol, a talajszinttõl egészen a sokadik emeleti lakótelepi erkélyekig és ablakokig lehet. Az etetõkre járó, akár kéttucatnyinál is több madárfaj igényeit három fõ eleségcsoporttal: napraforgó- és aprómag keverékével; almával; állati zsiradékkal, cinkegolyóval és faggyúval teljes egészében ki tudjuk szolgálni.

Az etetõk nélkülözhetetlen kiegészítõ „berendezései” az itató, ahol a madarak fürdeni is tudnak, illetve a mesterséges odúk, melyekben az odúköltõk védett helyen éjszakázhatnak. Télen a víz természetesen befagy, de ha napközben legalább egyszer langyos vízre cseréljük a jeget, akkor már segítettünk a madarakon.

Ne etessünk viszont péksüteménnyel, nedvszívó, romlékony eleségekkel, mert ezek a téli nedves idõben erjedésnek indulnak és meg is penészednek, ami emésztõrendszeri gyulladást okozhat a hideg idõ miatt amúgy is nagy kihívások elé állított madaraknál.

Az etetési idõszak végét a tartós fagyok megszûnése hozza majd el, várhatóan valamikor március közepén, végén. A madárbarátoknak ezt követõen sem kell nélkülözniük a madármegfigyelés élményét, ha mesterséges odúkat is kihelyeznek a kertbe, az erkélyre, illetve egész évben tovább folytatják az itatást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!