2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mi a feladata a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek a téli idõszakban?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-11-24 10:53:37
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésében lévõ több mint 31 000 kilométernyi országos közúthálózat, vagyis a gyorsforgalmi, fõ- és mellékutak üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el. Így többek között arról is gondoskodunk, hogy a kezelésünkben levõ úthálózatot a közlekedõk – lehetõség szerint – akadálytalanul és biztonságosan vehessék igénybe télen is.

Ez nem kis feladat, hiszen a gondos felkészülés ellenére, az évszakra általában jellemzõ módon olykor rendkívüli idõjárási viszonyok mellett, nem mindig lehet minden közlekedõ igényeit egyszerre kielégíteni.


Téli közlekedést akadályozó tényezõk, hasznos háttér információk

A hideg idõ beálltával társaságunk az év legnehezebb feladatai elé néz. A téli idõszakra üzemmérnökségeink hadrendbe állítják a szükséges munkagépeket és feltöltik a síkosság-mentesítéshez használt anyagok raktárkészleteit. Folyamatosan figyelemmel követjük az idõjárás elõrejelzéseket, ennek megfelelõen hajtjuk végre megelõzõ intézkedéseinket, illetve készülünk fel a várható munkákra.

  • Az utak jegesedésének megelõzése érdekében a forgalmasabb szakaszokon sózással védekezünk. E célra nátrium- és kálcium-kloridot használunk, nemcsak száraz, hanem oldat formájában is. Ez a munka azonban rendkívül idõigényes, így a lehetõ leggondosabb szervezés mellet is szükség van az autósok türelmére és belátására.
  • Havazás esetén a hó eltakarítását 3-5 centiméter lehullott hó esetén célszerû megkezdeni. Ezen hó vastagságig a havazás kezdetekor a síkosság elleni védekezésként kiszórt olvasztó anyagok – a forgalom taposó hatásával együtt – megakadályozzák a lehullott csapadék burkolatra fagyását, tapadását. A hó eltakarítása során sorrendet állítunk fel, elõször az autópályákat, fõútvonalakat, illetve a nagyobb forgalmú mellékútvonalakat tisztítjuk meg, ezt követõen kerül sor a további útszakaszokra.
  • A hófúvások eltakarítása az egyik legnehezebb és idõigényesebb feladat, amelyet szintén csak akkor tudunk hatékonyan elvégezni, ha már megszûnt az erõs szél. Megelõzésképpen helyezzük ki a korábbi évek tapasztalatai és anyagi lehetõségeink szerint a leginkább érintett útszakaszok mellé a hófogó rácsokat, illetve hálókat. Ahol erre lehetõség van, ott hófogó erdõsávot is telepítünk, amelynek kialakítása hosszú éveket vehet igénybe. A hófogó rácsok 30-50 kilométer/órás széllökésekig tudják ellátni funkciójukat. Hófúvások idején a sózás teljesen hatástalan, sõt, nem is ajánlott. Ennek oka, hogy a megolvasztott havat a nagy erejû szél gyorsan lefagyaszthatja, így tömör jeges, jégbordás szakaszok alakulhatnak ki, amelyek fokozottan veszélyesek. Ilyenkor egy dolgot tehetünk, folyamatosan takarítjuk a havat az útpályáról.
  • Ónos esõ esetén az utak sózása hatástalan, mivel a csapadék folyamatosan lemossa a kijuttatott anyagot a burkolatról, így a síkosságot csak azt követõen lehet csökkenteni, ha az esõ már elállt.
  • Hóeltakarító gépjármû megelõzése nem javasolt, mert a még havas úton kevésbé biztonságosan lehet haladni, mint a frissen tisztított úttesten. Az elõzés közben irányváltások további kockázatot jelentenek a biztonságos közlekedésre. Amennyiben nem kívánják megelõzni a munkát végzõ gépjármûvet, kérjük, megnövelt követési távolság megtartásával haladjanak mögötte.
  • Társaságunk hóeltakarítási terve elõre rögzíti az egyes munkavégzõ gépek útvonalát. A gépeket az üzemmérnökségi telephelyeken töltik fel szóróanyaggal, majd a végpontról indulva látnak munkához, amint elértek a célterületre. Addig viszont felemelt ekével haladnak, hogy minél hamarabb eljussanak munkakezdésük helyére. Ugyanakkor, ha valaki ilyen munkagéppel találkozik, bízhat abban, hogy hamarosan követi azt egy másik, amely elkezdi tisztítani az utat.
  • A hóeltakarítási munkákat nem egyszerre, hanem az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelõen elõször az autópályákon, majd a fõutakon, utána a forgalmasabb mellékutakon, végül az alacsonyabb úthálózati szereppel rendelkezõ bekötõutakon látjuk el. Tehát intenzív havazás esetén nem lesz mindenhol egyszerre fekete a burkolat, de törekszünk rá!
  • Mást jelent a közlekedõk és mást jelent a szakemberek számára a járhatatlan út fogalma. Az autósok sok esetben a kissé havas útra is úgy tekintenek, hogy az nem járható. Az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelõen a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek az utak járhatóságát az út és látási viszonyok mellett kell biztosítania, vagyis az útkategória szerinti tevékenységet látjuk el, a meghatározott keretidõn belül. Tehát az autósoknak szükség esetén csökkenteni kell az adott szakaszon megengedett legnagyobb sebességet, hogy biztonsággal közlekedhessenek, amíg a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat maradéktalanul ellátják a szakemberek.

 


Téli közlekedési tanácsok autósoknak

  1. A legfontosabb, amit megtehetnek, hogy amint a hõmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, téli abroncsot használnak. A nyári abroncsok ennél hidegebb idõben nem biztosítanak megfelelõ tapadást.
  2. Indulás elõtt mindenképpen ajánlatos a várható idõjárási viszonyokról, esetleges útakadályokról tájékozódni.
  3. Töltse fel ablakmosó tartályát téli folyadékkal és ellenõrizze, hogy megfelelõ állapotban vannak-e az ablaktörlõ lapátok!
  4. Érdemes lehet hóláncot is beszerezni, különösen akkor, ha hosszabb kirándulásra vagy hegyi utakra indul. A felszerelést ajánlatos elõre begyakorolni.
  5. Csak tele üzemanyagtartállyal induljon útnak, sõt célszerû a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni egy plusz üzemanyaggal teli kannát. Így egy esetleges elakadás esetén sem okozhat gondot, ha a fûtés miatt járatni kell a motort.
  6. Tartsa be a látni és látszani elvet! Fontos, hogy indulás elõtt alaposan takarítsa le a szélvédõket. Ellenõrizze a gépjármû világítását, valamint az akkumulátor állapotát is.
  7. Ha bajba kerülne vagy máson kellene segítenie, jól jöhet a vontató kötél, de akár az indítókábel is, így nem árt, ha ezek is helyet kapnak a csomagtartóban.
  8. Érdemes jégkaparót és jégoldó sprayt is az autóban tartani, ahogyan jól jöhet elakadáskor egy hóeltakarításra alkalmas lapát vagy egy „hókotró” kefe is.
  9. Réteges, meleg öltözetben ajánlott útra kelni, és lehetõleg takarók is legyenek az autóban. Egy hosszú út, esetleg elakadás során jól jöhet némi meleg tea vagy más innivaló, valamint némi harapnivaló is.
  10. Ne elõzze meg társaságunk narancssárga, illetve villogó jelzést használó gépjármûvét! A követési távolságot is érdemes betartania.
  11. Ha síkosabb útszakaszra érkezik, lassítson és kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat és a fékezést!
  12. Az autópályán hagyja szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadt, azonnal értesítse a hatóságokat!
  13. Végül ne felejtse el feltölteni a mobiltelefonját- indulás elõtt, nehogy akkor merüljön le, amikor éppen a legnagyobb szükség lenne rá.


Társaságunk minden rendelkezésére álló csatornán igyekszik tájékoztatni a közlekedõket az esetleges veszélyhelyzetekrõl, szélsõséges idõjárási-, illetve útviszonyokról. Kérjük az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetõségeket alaposan megfontolva keljenek csak útra, ha tényleg úgy látják, hogy szükséges! Ezzel komoly veszélytõl és kellemetlenségektõl óvhatják meg magát és gépjármûvét egy-egy autós. Amennyiben viszont már megtörtént a baj és elakadt valahol, segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitõl a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon kérhet.

Utazás elõtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a teljes egészében megújult www.utinform.hu oldalon. Akik esetleg a közösségi oldalakon keresztül szeretnek információhoz hozzájutni, azoknak ajánljuk Útinform szolgálatunk hivatalos Facebook (www.facebook.com/UtinformKozut) és Twitter (www.twitter.com/utinform) oldalát is. A leggyorsabban és személyre szabottan azonban továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedõk. Útinform szolgálatunk, autópálya és megyei diszpécserszolgálataink 0-24 órában várják a közlekedõk hívásait, készséggel állnak a betelefonálók rendelkezésére (elérhetõségek a www.utinform.hu oldalon). Ha több megyét érintõ kérdéseik vannak, akkor érdemesebb rögtön az Útinform szolgálatunknál kezdeni.

Ha sikerült a közlekedõknek elõzetes információkhoz jutniuk, mérlegeljenek, tervezzék meg úti céljukat, és ha ez alapján az utazás mellett döntenek, akkor minden esetben csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelõen felkészített gépjármûvel tegyék azt meg.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!