2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megkezdõdött a Déli Áramlat nevû gázvezeték szerbiai szakaszának építéseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-25 08:20:16
Ünnepélyes keretek között kezdõdött meg vasárnap délután a Déli Áramlat nevû gázvezeték szerbiai szakaszának építése.

A belgrádi ünnepségen a szerbiai államvezetés mellett magas rangú orosz politikusok és a Gazprom orosz vállalat igazgatóbizottságának elnöke, Alekszej Miller is részt vett. Az illetékes miniszterek három energiaügyi szerzõdést írtak alá. "A Déli Áramlatra való csatlakozás a fejlõdés szimbóluma, valamint Szerbia és Oroszország összekapcsolása a munkán keresztül, illetve a bizonytalanság nélküli gázellátás garanciája" - jelentette ki Tomislav Nikolic szerb államfõ.

A Déli Áramlat nemzetközi gázvezeték a Fekete-tenger alatt, Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül szállítja majd az orosz gázt Nyugat-Európa fogyasztóinak. A befektetés összértéke több mint 16 milliárd euró. A 421 kilométeres szerbiai szakasz kiépítése 1,9 milliárd euróba kerül. Az ünnepséggel egy idõben összeszerelték az elsõ csõvezetéket is a vajdasági Sajkásszentivánon (Sajkas), a valódi munka azonban csak februárban kezdõdik meg.

A több évig tartó munkálatok során várhatóan 25 ezer embert alkalmaznak közvetlenül, közvetetten viszont akár 100 ezer ember is munkához juthat a projektnek köszönhetõen. Az építkezést a South Stream Serbia (Déli Áramlat-Szerbia) vállalat végzi, amelyben az orosz Gazpromnak 51, a szerbiai állami gázszolgáltatónak (Srbijagas) pedig 49 százalékos tulajdonrésze van. Az Ukrajna megkerülésével orosz gázt az európai piacra szállító Déli Áramlat gázvezetéket elõreláthatólag 2016-ban helyezik üzembe. A vezeték évente 63 milliárd köbméter földgázt lesz képes eljuttatni az európai fogyasztókhoz Bulgária, Szerbia, Magyarország, Szlovénia és Ausztria területén az olaszországi elosztó terminálhoz vezetõ nyomvonalon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!