2024. április 27. Szombat, Zita.
 
NFM: üzembiztosan és olcsón mûködik az e-útdíj rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-25 08:35:26
A rendszer indulásakor napi négyszáz hibabejelentés érkezett, mára a szám száz alá csökkent.

Üzembiztosan és olcsón mûködik az e-útdíj rendszer - mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelõs államtitkára szombaton, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. M3 autópálya Szilas pihenõhelyén lévõ ügyfélszolgálatán tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár kiemelte, hogy a rendszer indulásakor napi négyszáz hibabejelentés érkezett, mára a szám száz alá csökkent. Hangsúlyozta azt is, hogy az e-útdíj rendszer mûködtetési költsége havi egymilliárd forint alatt marad, ami alacsonyabb például a jóval kisebb szlovák rendszernél is.

A július 1-i bevezetés óta eltelt közel 5 hónap alatt a díjbevétel meghaladta a 64 milliárd forintot és év végére túl lépheti a tervezett 75 milliárdot - tette hozzá az államtitkár, megemlítve, hogy néhány héten belül bevezetik az utólagos díjfizetést a szigorú feltételeknek megfelelõ fuvarozóknál.

A rendszerben több mint 108 ezer jármûvet regisztráltak. Ebbõl fedélzeti egységgel rendelkezik már több mint 50 ezer, a többi továbbra is viszonylati jeggyel használja a magyar utakat. A külföldi jármûvek aránya 50 százalék.

Az államtitkár kifejtette, hogy az Európai Bizottság a többi tagállamnak is átvételre ajánlotta a viszonylati jegyet, amely magyar újítás. Elõnye, hogy online vásárolható és elektronikusan fizethetõ az útdíj.

A fuvarozók kérésére november 30-tól bõvül az elemi útszakaszok száma, ezzel lehetõvé válik, hogy a telephelyekre, ipari parkokba tartó kamionoknak ne kelljen 10-15 kilométer után megfizetniük a díjat, elég lesz a ténylegesen használt 1-2 kilométert kifizetni.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy a bliccelõk nem az út hosszával csalnak, hanem a jármû tengelyszámával és a környezetvédelmi besorolásával szokott probléma lenni. Többnyire ez sem szándékos csalás, hanem a jármû adatainak téves rögzítésének a következménye - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!