2024. június 11. Kedd, Barnabás.
 
Országos termõtalaj-programot indít az AGRO.bio Hungary Kft.Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-27 18:16:43
Teremjen Több Talaj (3T) elnevezéssel országos programot indít január elsejétõl az AGRO.bio Kft., amelynek keretében a következõ hat évben félmillió hektáron legalább tízmillió köbméter termõtalajt hoznak létre - közölte a mikrobiológiai megoldásokat fejlesztõ és forgalmazó társaság üzletfejlesztési menedzsere az MTI-vel.

Sárospataki György tájékoztatása szerint a talajminõség javítását célzó programban az újonnan létrejövõ félmillió hektár, nagyjából 2 milliméter vastagságú humuszos talaj 2,5 millió köbméter csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos idõszakokban jelentõsen növeli a termelés biztonságát.

A talajba juttatott folyékony BactoFil baktérium a növények számára hozzáférhetõvé teszi a levegõ nitrogénjét, az ott található foszforvegyületeket, továbbá más mikroelemeket, valamint javítja a föld szerkezetét, beindítja a humusz újratermelõdését - ismertette. A talaj baktériumos oltását évente két alkalommal indokolt megtenni, egyszer a vetés elõtt, majd a betakarítást követõen azért, hogy a talajba forgatott növénymaradványok ne termesztési gondot jelentsenek, hanem azokból humuszos talaj képzõdjön. Felhívta a figyelmet arra: az országban 4,3 millió hektár termõföld van, a kutatási eredményeik szerint ugyanakkor a termõtalaj ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken.

A program megvalósításához a cég a talajmûvelés és a saját fejlesztésû baktériumtrágya helyes használatáról ad tanácsokat és szántóföldi bemutatókat tart a magyar gazdáknak. A programhoz stratégiai partnerként csatlakozott talajmintavétellel, akkreditált analízisek készítésével és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással az AgroForce Kft., valamint a talajbaktériumok kijuttatásában szakértõ FarmCenter Kft.

Az AGRO.bio Hungary Kft. éves szinten 80-100 millió forintot fordít kutatás-fejlesztés (K+F) programjaira. A cég tavaly 860,826 millió forint árbevételt ért el, adózás elõtti eredménye 187,205 millió forintot tett ki. A társaság tervei szerint 2013-ban az árbevétel 30 százalékkal nõ az elõzõ évhez képest. A cég 35 fõt foglalkoztat, emellett a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) egyik fõ támogatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!