2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Elõzetes regisztráció után kaphatnak adófelajánlást a civilekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-03 19:53:42
A jövõben csak azoknak a civil szervezeteknek lehet felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékát, amelyek elõzetesen regisztráltak az erre szolgáló nyilvántartásba.

Az errõl szóló kormányzati elõterjesztést hétfõn fogadta el az Országgyûlés 256 igen, 10 nem szavazattal, 72 tartózkodás mellett.

Az elsõsorban az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggõ törvénymódosítás szerint a feltételeknek megfelelõ civil szervezetnek elõzetes regisztrációval a rendelkezõ évet megelõzõ év szeptember 30-áig kell kérnie nyilvántartásba vételét.

Az egy évre szóló jogosultság megállapításáról az adóhatóság dönt. Az ezzel kapcsolatos felülvizsgálat a közigazgatási és munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik.

Az adóhatóság minden év január 1-jén honlapján és a civil információs portálon keresztül is közzéteszi a kedvezményezettek adatait, amelyeket a rendelkezõ nyilatkozathoz rendszeresített elektronikus formanyomtatvány is tartalmaz, ezzel is segítve a felajánlásokat. Az adózók így elõzetesen tájékozódhatnak arról is, ha összetéveszthetõ elnevezések fordulnak elõ.

Tekintettel arra, hogy idén a határidõk már nem tarthatók, az új eljárást elõször 2014. szeptemberi határidõvel lehet alkalmazni 2015-re vonatkozóan.

A hétfõn elfogadott módosítás emellett tartalmazza a civil társaság - mint a polgári jogi társasági szerzõdéssel, jogi személyiség nélkül létrehozott szervezettípus - fogalmát, valamint létrehozásának és mûködésének feltételeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!