2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kiemelkedõ lesz a 2013-as tokajiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-04 07:57:19
Az idei aszútermésbõl a kizárólagos állami tulajdonban lévõ Tokaj Kereskedõház Zrt. a prémium kategóriát megcélzó tokaji aszút fog elõállítani.

Kiemelkedõ évjárat lesz a 2013-as a Tokaji Borvidéken, de az idei szüretbõl származó elsõ palack Tokaji Aszúk csak 2016-ban kerülhetnek ki a boltok polcaira. Az idõjárás is kegyes volt az idén a szõlõtermesztõkkel a Tokaji Borvidéken. Az átlagosnál melegebb és naposabb, ugyanakkor párás hajnalokkal tarkított október különösen kedvezõnek bizonyult a térség bortermelését meghatározó aszútermés szempontjából. Így a régió termelõinek évek óta most elõször nyílt lehetõsége arra, hogy egyszerre tudjanak jelentõs mennyiségû, minõségi Tokaji Aszút készíteni. A Tokaji Borvidéken összesen mintegy 5500 hektáron folyik szõlõtermesztés, és a termelõk együttesen mintegy 300 ezer mázsa szõlõt szüreteltek le. Ebbõl a térség ültetvénytulajdonosainak közel egyharmadát integráló Tokaj Kereskedõház Zrt. az aszún felül egymaga mintegy 75 ezer mázsát vásárolt és dolgozott fel.

Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedõház Zrt. vezérigazgatója elmondása szerint az idei szõlõtermés nagyságrendileg megegyezik az elõzõ évek átlagával. Ugyanakkor kiemelkedõen jó eredmény, hogy cégük összesen 2,5 ezer mázsa válogatott aszúszemet tudott felvásárolni, amely a Tokaji Aszúborok készítésének legfontosabb alapanyaga. A cégvezetõ hozzátette: eleve nagyon kevés olyan különleges mikroklímával rendelkezõ hely van a világon, ahol a szõlõ természetes úton aszúsodik. Ezen belül pedig egyetlen helyen sem szedik akkora mennyiségben az aszút szemenként válogatva, mint a Tokaji Borvidéken.

Az idei szüretbõl származó elsõ palack friss, jól iható minõségi borok 2014-tõl, a borkülönlegességként jegyzett szamorodnik és aszúk pedig legkorábban 2016-ban kerülhetnek ki a boltok polcaira. A bortörvény elõírásait szigorúan betartva, a minõség javítása érdekében a Tokaj Kereskedõház Zrt. a termelõktõl négyzetméterenként legfeljebb 1 kg termésmennyiséget vásárolt fel, a szüreti napokon pedig kiemelt figyelemmel ellenõrizték az ültetvényeken és átvételkor a szõlõ minõségét és egészségi állapotát.

 

Emellett a társaság az idén elõször felvásárlási áraival is igyekezett a szõlõtermesztõket a minõségi, késõbbi szüretre ösztönözni. Így a differenciált árképzés részeként a társaság 21 mustfok fölött már fokonként fizetett egyre magasabb árat az átvett szõlõért. „Ezzel arra kívántuk rávenni a termelõket, hogy minél tovább hagyják érni a szõlõt, s minél késõbb kezdjék el a szüretet” – fogalmazott Goreczky Gergely.

Ezzel párhuzamosan a Tokaj Kereskedõház Zrt. az érdekeltségébe tartozó területeken megkezdte a szõlõültetvények tételes felmérését, minden egyes parcella állapotát pontosan számba véve. Ennek részeként a társaság által megbízott nemzetközi tapasztalatokkal bíró szakemberek az összes ültetvénynél tételesen felmérik a fajtaösszetételt, a pontos állapotot, az agrometeorológiai, a talajtani és a vízháztartási viszonyokat. A tervek szerint a 2014 elsõ felére befejezõdõ vizsgálat eredményeképpen a vállalat annak megfelelõen tud majd szerzõdéseket kötni az ültetvénytulajdonosokkal, hogy milyen minõségû szõlõ várható az egyes parcellákról. „A felmérés célja, hogy pontosan tudjuk, honnan, milyen szõlõre számíthatunk, s ezzel szelektálni tudjuk a termést a különbözõ minõségû borok elõállításához. Ennek révén pedig az ültetvénytulajdonosoknak is biztosabb perspektívát kínálhatunk a szõlõmûveléshez.” – szögezte le Goreczky Gergely.

Ugyancsak a minõségi váltás irányába mutat, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa október végén a borvidéki rendtartás módosítása mellett döntött, a szõlõtermesztésre és a borkészítésre vonatkozó elõírások szigorításával erõsítve meg a tokaji borok eredetvédelmét. Az új rendelkezések közé tartozik az aszúborok minimális összes potenciális alkoholtartalmának, valamint minimális maradék cukortartalmának 120 g/l-re való felemelése. Továbbá a testület a rendtartásban azt is rögzítette, hogy 1 kg aszúszembõl összességében maximum 2,2 liter aszúbor és fordítás készíthetõ. Emellett a Hegyközségi Tanács 2014. július 31-tõl kötelezõvé tenné a tokaji borok borvidéken belüli palackozását.

A Tokaji Borvidék különleges adottságainak eddiginél jobb kihasználását szolgálja az is, hogy idén októberben egy több mint kétéves beruházási folyamat vette kezdetét a Tokaj Kereskedõház Zrt.-nél. A fejlesztési költségek elsõ részének biztosítása érdekében idén szeptemberben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. 1,5 milliárd forintos tõkeemelést hajtott végre a társaságnál. Az összeg felhasználásával a vállalat októberben egy 60 ezer hektoliteres hûthetõ tartálypark és borászati csarnok építését kezdte meg. Emellett a további fejlesztési tervek közé tartozik a hordópark megújítása, valamint a társaság palackozóüzemének teljes korszerûsítése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!