2024. április 27. Szombat, Zita.
 
KSH: 1,8 százalékkal nõtt a GDPForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-05 19:09:40
Címkék: Bihari hírek, ksh, gdp
A harmadik negyedévben 1,8 százalékkal nõtt a bruttó nemzeti termék az elõzõ évihez képest. Az elõzõ negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,9 százalékos. A most közölt számok a novemberi elsõ becslésnél egy tized százalékponttal jobbak.

A most közölt számok a novemberi elsõ becslésnél egy tized százalékponttal jobbak lettek, akkor éves alapon a GDP 1,7 százalékos, míg negyedéves összevetésben 0,8 százalékos növekedést jeleztek elõre. A GDP 1,6 százalékkal nõtt a harmadik negyedévben az elõzõ évhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Pozsonyi Pál, a KSH fõosztályvezetõje az adatokat ismertetve kiemelte: a mezõgazdaság a novemberben vártnál jobb teljesítményt ért el. Az elõzõ negyedévhez képest fõként a feldolgozóipar több ágazata, az építõipar terén mutattak ki növekedést. A termelési oldalon a mezõgazdaság 1,4, az ipar egésze 0,2 - ezen belül a feldolgozóipar 0,4 - az építõipar 0,3, míg a szolgáltatások 0,2 százalékkal járultak hozzá a növekedéshez. Felhasználási oldalon a belföldi felhasználás 1,1, ezen belül a bruttó felhalmozás, azaz a beruházások 0,7, a végsõ fogyasztás 0,6 százalékkal járult hozzá a növekedéshez, míg az export és import egyenlege 0,7 százalékkal javította a mutatót.

A harmadik negyedévben a mezõgazdaság hazai teljesítménye az elõzõ évi alacsony bázist (-23,8 százalék) követõen 27,6 százalékkal növekedett. Az ipar hozzáadott értéke 0,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal emelkedett. A feldolgozó iparban öt negyedév csökkenés után elõször volt növekedés a harmadik negyedévben. A feldolgozóiparon belül a közúti jármûgyártás területén volt a legnagyobb a növekedés, ennek hajtóereje az exportértékesítés volt. A jelentõsebb teljesítményû ágazatok közül a gyógyszergyártásban volt nagyobb csökkenés, az exportkereslet visszaesésének következtében.

Az építõipar teljesítménye tovább javult, a második negyedévi 5,8 százalékot követõen 7,3 százalékkal nõtt.
A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,1 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest - legutóbb 2011 végén regisztrált pozitív eredményt a szektor. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 0,3 százalékkal növekedett, a szállítás, raktározás teljesítménye 0,9 százalékkal, az információ, kommunikáció hozzáadott értéke 1,2 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,2 százalékkal csökkent. A kkv-k részére nyújtott kedvezményes hitelek következtében a vállalati hitelfelvétel enyhén bõvült, de a lakossági hitelek volumene az olcsó lakáshitel-felvételi lehetõség ellenére is jelentõsen mérséklõdött. A biztosítási üzletág teljesítménye is tovább csökkent az elõzõ év azonos idõszakához képest.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2013 harmadik negyedévében nem változott az egy évvel korábbi szinthez képest, ezzel másfél éve tartó csökkenõ trend szakadt meg. A tényleges fogyasztás összetevõi között a legnagyobb arányt képviselõ háztartások fogyasztási kiadása 0,1 százalékkal emelkedett. A fogyasztási kiadásokon belül a közlekedés, a vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatás, a szabadidõ és kultúra, valamint az élelmiszerek volumene nõtt, a lakásszolgáltatások stagnáltak. Az élvezeti cikkek - szeszes ital, dohányáruk - fogyasztásában erõteljes csökkenést mértek. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb mértékben csökkent, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 0,2 százalékkal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 4,4 százalékkal meghaladta a korábbi szintet. A végsõ fogyasztás 0,6 százalékkal emelkedett az elõzõ év hasonló idõszakához képest.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az elõzõ negyedévinél (5,4 százalék) gyorsabb ütemben, 8,2 százalékkal nõtt. A nagy súlyú ágazatokat tekintve a feldolgozóipar és a kereskedelem, gépjármûjavítás beruházásai jelentõs mértékben nõttek, az ingatlanügyleteké ugyanakkor jelentõsen csökkentek - ismertette Szõkéné Boros Zsuzsanna, a KSH osztályvezetõje. A KSH adatai szerint az áruforgalom kivitele 7,2 százalékkal, behozatala 6,3 százalékkal növekedett. A szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 0,9 százalékkal, míg az importja 2,9 százalékkal emelkedett. A GDP-ben együtt megjelenõ export 6,0 az import 5,8 százalékos növekedést mutatott az elõzõ negyedévi rendre 3,5 és 5,5 százalék után.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2013 harmadik negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nõtt az elõzõ negyedévhez képest. Az elõzõ negyedévhez viszonyítva az ipar hozzáadott értékének volumene 0,2 százalékkal csökkent, miközben a feldolgozóipar hozzáadott értéke 0,9 százalékkal nõtt. Az építõipar hozzáadott értéke 2,8 százalékkal növekedett. A szolgáltatások együttes hozzáadott értékének volumene 0,2 százalékkal emelkedett, ezen belül csak a pénzügyi, biztosítási tevékenység és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágak hozzáadott értéke csökkent az elõzõ negyedévhez képest 0,8, illetve 1,1 százalékkal.

A háztartások fogyasztási kiadása stagnált. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,3 százalékkal csökkentek. A közösségi fogyasztás 0,1 százalékkal nõtt. A végsõ fogyasztás 0,4 százalékkal elmaradt az elõzõ negyedévi szinttõl. A beruházások, azaz a bruttó állóeszköz felhalmozás negyedéves növekedési üteme a második negyedévi 2,1 százalékot követõen 1,1 százalékkal nõtt. Az export 1,9 százalékkal, míg az import 0,1 százalékkal nõtt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az EU tagországainak együttes bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal nõtt az elõzõ negyedévhez képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!