2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Egyre fontosabb a transzatlanti együttmûködésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-06 08:01:23
Címkék: Bihari hírek, nato
Az elmúlt évek változásai rákényszerítik Európát és az Egyesült Államokat arra, hogy szorosabbra fogják együttmûködésüket - mondta Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai fõtanácsadója egy szerdai budapesti külpolitikai konferencián. Kurt Volker, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete vitatkozott azzal a nézettel, hogy miközben Kína globális hatalommá válik, csökken Washingtonnak a világban betöltött szerepe.

Az Antall József Tudásközpont által Az új világrend kül- és biztonságpolitikai kihívásai címmel rendezett tanácskozáson a résztvevõk egyrészt az Egyesült Államoknak és Kínának a világban betöltött szerepérõl, másrészt azokról a globális biztonságpolitikai kihívásokról cseréltek véleményt, mint az energiapolitika, a kiberbiztonság vagy a terrorizmus.

Szemerkényi Réka kiemelte: az energiapiac átrendezõdése és a kiberbiztonság felértékelõdése egyaránt arra világít rá, hogy a hasonlóan gondolkodó országoknak össze kell hangolniuk stratégiáikat, politikájukat, ezért hosszú távon a transzatlanti érdekközösség meghatározó marad.

Magyarics Tamás dublini magyar nagykövet arról beszélt, hogy országonként eltérõ a terrorfenyegetettség. Kiemelte, hogy a média, különösen a közösségi média erõteljesen formálja az emberek biztonságérzetét, és ezt a terrorszervezetek gyakran kihasználják.

Az Egyesült Államokról szóló elõadásában Jeffrey D. Gordon, a Pentagon korábbi szóvivõje hangsúlyozta: országa még mindig erõs, kiválóak a védelmi képességei, jelenleg azonban versenyképességének megõrzéséért küzd. Óriási problémát jelentenek ugyanis Washingtonnak többi között a fenntarthatatlan kiadások.

Josef Braml, a Német Külpolitikai Társaság tudományos munkatársa megjegyezte, hogy jelenleg saját belsõ problémái jelentik Washington legnagyobb biztonsági kihívását.

Kurt Volker, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete szerint nem állja meg a helyét az az egyre gyakrabban hangoztatott vélekedés, hogy miközben Kína globális hatalommá válik, csökken Washingtonnak a világban betöltött szerepe. Az Egyesült Államok történetében korábban is elõfordultak olyan idõszakok, amikor az ország erõteljesebben befelé fordult, egyebek között a gazdasági gondok miatt. A nagykövet azonban úgy gondolja, hogy öt év múlva Washington várhatóan "magához tér".

A transzatlanti együttmûködéssel összefüggésben Grúber Károly, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet kül- és biztonságpolitikával foglalkozó nagykövete elmondta, hogy "Amerikának erõs Európára, Európának pedig erõs Amerikára van szüksége".

A konferencián a Washington kihívójaként emlegetett Kína szerepérõl Stefan Friedrich, a német Konrad Adenauer Alapítvány igazgatója azt emelte ki, hogy Peking globális hatalomnak tekinthetõ, hiszen beleszólása van a világpolitikai kérdésekbe, korlátozottan tud érvényt szerezni nagyhatalmi törekvéseinek. Hozzátette, hogy Kína valódi gazdasági, politikai és katonai képességei egyre inkább tükrözik az ország magáról kialakított, hagyományosan nagyhatalmi elképzeléseit.

Je Csiang, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyik igazgatója hozzátette, hogy Kína elsõdleges célja a közeljövõben az ország megerõsítése és fejlesztése marad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!