2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Kevesen tudják, ilyen könnyû megúszni a kamatadót + az EHO-tForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-06 08:24:56
Hiába elérhetõ a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) már több éve, még mindig kevesen tudják, hogy ezzel adómentes lehet megtakarításuk. És nem csak betétben, hanem akár részvényben, kötvényben vagy befektetési alapokban is tarthatják a pénzünket. Ráadásul jövõre már a szerzõdés ideje alatt is mozgathatóak lesznek ezek a számlák az egyes szolgáltatók között.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához, ráadásul a lekötési idõszak 3. évétõl az idén a kamatjövedelmekre bevezetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is megtakarítható. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, hiszen semmi nem kötelez rá, hogy valóban ilyen hosszan fialtassuk a pénzünket, de ekkor a kamatadót az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk.

A legtöbb banknál, de akár az Államkincstárnál is elérhetõ a TBSZ. Népszerûségének fõ oka természetesen az adó- és az eho elõny és az univerzialitása. Nem csak betétbe (Tartós Befektetési Betétszámlára) tehetjük ugyanis a pénzünk, hanem lehet olyan tartós számlánk is (az Értékpapír Tartós Befektetési Számla, ÉTBSZ), amelyre kötvényt, részvényt, befektetési alap befektetési jegyét vagy bármilyen más értékpapírt (például jelzáloglevelet) helyezhetünk el.

Már 25 ezer forinttal nyithatunk számlát, amit abban az évben (felhalmozási idõszak) még bármekkora összeggel növelhetünk. A befizetésünk azonnal elkezd kamatozni, de csak a következõ év elejétõl indul valójában a TBSZ. A felhalmozási idõszak után már nem fizethetünk be a számlára, de egy jövõ évtõl életbe lépõ törvényi változtatás miatt szabadon mozgathatjuk majd a szolgáltatók között a megtakarításunkat.

A normál kamatokon felül extra hozamot jelent a 3. lekötési év utáni részleges, majd az 5. év utáni teljes kamatadómentesség, illetve az 3. év végétõl számított eho mentesség. Elsõ határidõ után a 16 százalékos kamatadó helyett csak 10 százalékot kell megfizetni, viszont a 6%-os eho-t már nem kell levonni., A TBSZ számla lejártakor pedig nem kell fizetni sem kamatadót, sem eho-t. Közben persze bármikor feltörhetõ a megtakarítás, de ebben az esetben a megfelelõ mértékû adót be kell fizetnünk az államkasszába.

Mi változik jövõre?

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötõdik, és ahol az ügyfél az adott TBSZ-t megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartania a lekötési idõszak alatt. A jövõre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, e tranzakciókkal mindig a legjobb elérhetõ hozamokat keresve. Azonban az adókedvezményhez szükséges évekbe már a 2013-ast is beszámíttatni kívánóknak idén még egy szolgáltató mellett kell dönteniük, hiszen a decemberben lekötött megtakarításoknál a pénzintézetek közti váltás a szerzõdés végét jelenti, így ilyenkor a teljes közterhet meg kell fizetni.

A most elfogadott törvény szerint viszont évente legfeljebb egyszer lehetõvé válna az, hogy a lekötési idõszak megszakítása nélkül (vagyis az adókedvezmény fenntartása mellett) a 2014. január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!