2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Megdöbbentõ, hogy egyes bankok megszegik az ingyenes pénzfelvétel szabályaitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-07 20:41:29
Megdöbbentõnek tartja a Fidesz, hogy a hírek szerint egyes bankok nem tartják be az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatos törvényi elõírásokat - közölte Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivõje. Mint mondta, alig egy hete lehet megtenni az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozatot, egyes bankok máris próbálják "megúszni" a díjmentes pénzfelvétel kötelezettségét.

A szóvivõ emlékeztetett, hogy a pénzügyi rezsicsökkentésrõl szóló törvény világosan kimondja, a bankok nem emelhetik díjaikat az ingyenes készpénzfelvétel miatt. A hírek szerint ennek ellenére két pénzintézet mégis megszegte a szabályokat - közölte. Hoppál Péter szerint ez megdöbbentõ, fõleg azután - folytatta -, hogy a közelmúltban a Gazdasági Versenyhivatal éppen az ilyen "trükkök" alkalmazása miatt kilencmilliárd forintos büntetést szabott ki bankokra, amelyek megpróbálták megakadályozni, hogy a devizahiteles családok élhessenek a végtörlesztéssel.

Az ingyenes pénzfelvétel célja a lakosság banki költségeinek csökkentése - hangsúlyozta a Fidesz szóvivõje, majd úgy fogalmazott: "nem engedjük, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar munkavállalókon, vagy hogy a magyar családok költségeit a saját profitjuk érdekében emeljék, és aránytalanul megcsapolják a bankszámlákat".

A Fidesz ezért helyesli, hogy a Magyar Nemzeti Bank rögtön lépett, és vizsgálatot indított annál a két pénzintézetnél, amely esetében felmerült a gyanú, hogy az ingyenes készpénzfelvétel miatt felemelte egyéb díjait mondta. Hozzátette azt is, bíznak abban, hogy további bankok nem próbálják meg a díjmentes pénzfelvétel megakadályozását "különbözõ adminisztrációs trükkökkel". Hoppál Péter kérdésre elmondta, információik szerint eddig már több tízezer ember regisztrált az ingyenes pénzfelvételhez.

Az MNB pénteken közölte az MTI-vel: célvizsgálatok keretében ellenõrzi, hogy a bankok a 2014. február 1-jétõl érvényes, a fogyasztók számára havi kétszeri maximum havi 150 ezer forint összegû ingyenes készpénzfelvétel bevezetése miatt nem emelnek-e egyoldalúan díjaikon, jutalékaikon.

A pénzügyi felügyeleti hatóság hangsúlyozta: a havi kétszeri készpénzfelvétel ingyenességét biztosító törvény egyértelmû a tekintetben, hogy ennek biztosítása miatt a bankok nem módosíthatják a fogyasztóra nézve kedvezõtlenül a szerzõdésben meghatározott díjakat, költségeket. Az ellenõrzött bankok között szerepel a Sopron Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. is, amelyek a napokban tették közzé új díjaikat.

Arra a felvetésre, hogy a Demokratikus Koalíciót vezetõ Gyurcsány Ferenc eltörölné a nyugdíjkorhatárt, Hoppál Péter szombati tájékoztatóján azt válaszolta: a DK "õrült javaslatai" nyilván a közeledõ választásnak tudhatók be. Ez az elképzelés csak a gazdagokat segítené, a minimálbéreseket vagy az átlagkereset alatti jövedelmûeket pedig akár életfogytiglani munkára ítélné - értékelte a szóvivõ.

MSZP: álságos a Hoppál Péter megdöbbenése

Az MSZP szerint álságos Hoppál Péter, a Fidesz szóvivõjének megdöbbenése azon, hogy egyes bankok nem tartják be az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatos törvényi elõírásokat.

Kormos Kata, az MSZP szóvivõje azt mondta, nincs min ámuldozni, mert minden kivetett különadót a cégek a lakosságra hárítottak, így volt ez a tranzakciós adóval, vagy a telekommunikációs cégek különadójával is. Kormos Kata hangsúlyozta, az MSZP azt javasolja, hogy vonják vissza a tranzakciós illetéket, mivel a pénzügyi rezsicsökkentéssel olyan terheket akarnak csökkenteni, amiket maga a kormány teremtett a különadóval. Ha ezt nem teszik meg, akkor a kártyahasználatot kellene teljesen ingyenessé tenni, ha erre sem hajlandóak, akkor a fizetés és a nyugdíj teljes összegének ingyenes felvételét szorgalmazza az MSZP - tette hozzá a szóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!