2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Már itthon is kimutatható a daganatot okozó génhibaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-09 18:36:56
Címkék: Bihari hírek, gén
A Ma Reggelben megszólaló szakember úgy számol, a 200, most klinikai fejlesztés alatt lévõ hatóanyagból 50 kerülhet forgalomba gyógyszerként, és ezek ára havonta 1-2 millió forint lehet.

Már 30 olyan új célzott gyógyszer van forgalomba, további 200 pedig klinikai fejlesztés alatt, amely a molekuláris okokat támadják a daganatokban. Ezek nem általában próbálják leállítani a daganatok osztódását, hanem azokra a génekre hatnak, amelyek meghibásodtak – számolt be a Ma Reggelben a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ kutatási igazgatója. Peták István elmondta: már azt is tudjuk, hogy 138 meghibásodni képes gén van, a betegek többségének azonban, sajnos, olyan génhibája van, amelyre a hatóanyag még csak klinikai vizsgálatban elérhetõ.

Problémát jelent az is, hogy egyre több az olyan gyógyszer, amelyet törzskönyveztek ugyan, de az OEP még nem tudta befogadni, mert annyira drága, így kérdés az is, mennyire juthatunk majd hozzá ezekhez a medicinákhoz. A szakember úgy számol, a most kétszáz klinikai fejlesztés alatt lévõ hatóanyagból legalább 50 kerülhet forgalomba, lehet gyógyszer, de ezek ára havonta 1-2 millió forint lesz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vannak már olyan magánbiztosítók, amelyek kiegészítõ termékei a tb által még be nem fogadott, de már célzott gyógyszerre irányulnak. A célzott gyógyszerek egy részét ugyanakkor már befogadta a társadalombiztosítás, és sok gyógyszergyártó is sorban áll, tárgyal a tb-vel.

A molekuláris diagnosztika segít kiválasztani azokat a betegeket, akiknek igazán szükségük van ezekre a szerekre, hogy ne fordulhasson elõ, olyan beteg kapja, akire nem hat, és nem marad annak, akinek valóban használna. Azt, hogy valakinek a betegségére helyben létezik-e már gyógyszer, azt a kezelõorvos tudja megmondani, azt pedig, hogy máshol van-e terápia, a molekuláris diagnosztikával foglalkozó információszolgáltatók.

Idén egyébként már sikerül elérni, hogy pár magyar beteg kiutazhatott külföldre, volt, akinek Spanyolországban, volt kinek Kölnben találtak gyógyító programot – hangsúlyozta az M1 reggeli mûsorában a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ kutatási igazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!