2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Felülmúlta az elemzõk várakozásait az októberi a külkereskedelmi többletForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-09 19:20:17
Az októberi külkereskedelmi többlet ismét felülmúlta a várakozásokat az MTI által megkérdezett elemzõk szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfõn tette közzé, hogy az áruexport 4,7, az import 2,7 százalékkal nõtt euróban számolva idén októberben az egy évvel korábbival összehasonlítva. A külkereskedelem októberi többlete 781 millió euró volt, 164 millió euróval nõtt a tavaly októberihez képest és alig 50 millióval maradt el a kiugróan magas szeptemberi 830 millió eurótól. Az év elsõ tíz hónapjában az export 2,0 százalékkal, az import 1,8 százalékkal nõtt a múlt év azonos idõszakához képest. A 6,179 milliárd euró kereskedelmi többlet 231 millió euróval több, mint a múlt év azonos idõszakában volt.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzõje szerint a várakozásokat jóval felülmúlta, hogy 781,4 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben októberben, ami 164 millió euró javulás az egy évvel ezelõtti 617,2 millió euróhoz képest. A külkereskedelmi mérleg kedvezõ alakulásában a cserearányok javulása is szerepet játszhatott, mivel egyes információk szerint a gáz importára szeptembertõl csökkent.

A hazai külkereskedelem lényegesen gyorsabban nõtt a német külkereskedelemhez képest, a német export egy év alatt mindössze 0,6 százalékkal nõtt, azonban az import 1,6 százalékkal csökkent októberben. Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelzik, így a külsõ kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására az idén a többlet meghaladhatja a 7 milliárd eurót. A szufficit jövõre kismértékben tovább emelkedhet, mivel a belsõ kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külsõ kereslet javulása, ezért 2014-ben 7,4 milliárd eurónyi többlet várható - írta elemzésében Suppan Gergely.

Németh Dávid, a K&H vezetõ elemzõje az MTI-nek elmondta, hogy a külkereskedelmi mérleg októberi többlete továbbra is jelentõs, a 781 millió euró már magasnak mondható. Az elemzõ szerint pozitív tendencia, hogy az export még mindig gyorsul. Ez elõrevetíti, hogy az exportra termelés alapján várhatóan jó lesz a negyedik negyedéves GDP-adat - fejtette ki Németh Dávid, aki szerint az idén az éves külkereskedelmi egyenleg mindenképpen jobb lesz a tavalyi 6,65 milliárd eurónál. Úgy vélte, az idén az export az utolsó két hónapban a múlt évinél jobban fog teljesíteni, tavaly ugyanis év végi leállások voltak az autóiparban és más ágazatokban. A vezetõ elemzõ szerint a GDP arányában akár 8 százalékos is lehet az idei külkereskedelmi többlet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!