2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Iskolaátadás Hencidán: esély a hátrányok leküzdéséreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-12 16:34:26
A száz százalékban hátrányos helyzetû roma tanulókat oktató Fekete Borbála Általános Iskola tagintézményeként mûködõ hencidai Csere-erdõ Általános Iskolában megszûnt a jogszerûtlen oktatás: a mai napon ugyanis átadták az eddig használaton kívüli, ám mára felújított Kossuth utcai épületet, így a felsõs és alsós tanulók – 108-an – a korábbi délelõtti-délutáni váltás helyett délelõtt tanulhatnak.

Az avató ünnepségen megjelent Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ, Selmeczi Zoltán, a KLIK Köznevelési Fõosztályának vezetõje, Kocsis Róbert, a megyei közgyûlés alelnöke, Filep Tibor, a megyei kormányhivatal oktatási fõosztályvezetõje, Muraközi István, a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásának elnöke, Berettyóújfalu polgármestere, Pappné Gyulai Katalin, a KLIK debreceni tankerületének igazgatója, a megye valamennyi tankerületi igazgatója. Eljöttek a környezõ települések polgármesterei, intézményvezetõi, s nem utolsó sorban a Fekete Borbála Általános Iskola tanulói, tanárai.

 

A Himnusz eléneklése után köszöntõ beszédet Vitányi István tartott, aki kiemelte a polgári kormány azon törekvését, mellyel az esélyteremtés érdekében a korábbi kormányok alatt bezárt kistelepülések iskoláinak újraindítását valósítja meg. Utalt arra, hogy éppen a szomszédos Gáborjánban egy év kihagyás után újraindult az alsó tagozatos tanítás szeptemberben, most pedig a hencidai kisgyerekek örülhetnek annak, hogy közel húszmillió forintból sikerült felújítani a használaton kívüli iskolaépületet. Az iskola és a templom egy település két legfontosabb épülete – jelentette ki a honatya, hozzátéve, a jobb élethez az iskolán keresztül vezet az út, a mostani kormány pedig azt a célt tûzte ki maga elé, hogy a megfelelõ körülmények biztosításával azonos esélyt nyújt a városi és vidéki iskolák tanulóinak.

Selmeczi Zoltán köznevelési fõosztályvezetõ tolmácsolta Marekné Pintér Aranka, országos KLIK elnök üdvözletét, de gratulált a jelenlévõ diákoknak azért is, amiért a Himnuszt a felnõttekkel együtt énekelték. Klebelsberg Kunó gondolatainak idézése után kiemelte az állam szerepvállalását a hátrányok leküzdésében.

A diákok verses, dalos, táncos fellépése után levetítettek egy kisfilmet, mely az épület felújítását, illetve az iskolában folyó munkát örökítette meg.

Az ünnepélyes szalagátvágás elõtt az épületet Lázár Péterné helyi református lelkipásztor áldotta meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!