2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Magyarországon is lesz tüdõtranszplantációForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-15 11:34:47
Néhány éven belül már Magyarországon is végezhetnek majd tüdõtranszplantációt. Az életmentõ beavatkozásokat az átültetésre szoruló magyar pácienseken jelenleg Bécsben végzik. Itthon a betegek elõ - és utógondozása történik.

Nagy Gábor István 31 éves. Két éve kapott egy új tüdõt. Ez volt az egyetlen lehetõsége a túlélésre. Bécsben mûtötték, ahogy a többi magyart is. Mint a Híradónak mondta, szerencsére rövid idõt töltött a várólistán. „Bõ egy hónapos várakozás után csörgött a telefon, hogy jön a mentõ értem és lehet menni Bécsbe, kapok új tüdõt. Izgultam, nagy várakozással töltött el, de öröm is volt együtt” – mondta a férfi.

A tüdõátültetett betegeket a Semmelweis Egyetem Pulmonlógiai Klinikáján gondozzák a mûtét elõtt és után is. Az elmúlt öt évben 47 páciensnél volt sikeres a tüdõtranszplantáció, õk életük végéig pulmonológiai ellenõrzésre szorulnak. Utókezelésük egész további életüket meghatározza.

Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója azt mondta: ez az egyik legnehezebb orvosi tevékenység. Az idegen szervezet a szervezet kilöki, tehát folyamatosan immunológiai blokkolást kell a betegekben alkalmazni. Ez viszont azzal jár, hogy fertõzések alakulnak ki, méghozzá nehezen kezelhetõ kórokozókkal – hangsúlyozta az igazgató.

Beneda Attila, az Egészségügyért Felelõs Államtitkárság kabinetfõnöke szerint a közeljövõben meg lesz a szakmai, a politikai és gazdasági támogatás is ahhoz, hogy néhány éven belül a tüdõtranszplantációkra Magyarországon is sor kerülhessen. A szakmai adottságok ehhez megvannak, a szakemberek hozzáállása, lelkesedése, emberi kvalitása ehhez maximálisan adottak úgy az aktív, tehát a mûtéti szakaszban, mint az utógondozásban – mondta. Magyarországon jelenleg hét beteg vár új tüdõre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!