2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az Északi-tengeren terjeszkedik a MolForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-15 12:17:17
Részvény-adásvételi szerzõdést kötött a Mol Nyrt. a Wintershall Norge AS-vel 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételérõl, amelyek az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó részén találhatóak.

A közlemény szerint a tranzakció által a Mol az északi-tengeri régióban is megveti a lábát. Az átvett portfólió magába foglalja a Broom 29, a Catcher 20, a Cladhan 33,5, valamint a Scolty és Crathes mezõk 50 százalékos nem operátori részesedését. Szintén a tranzakció része a Wintershall Sullom Voe terminálban és Brent vezetékrendszerben meglévõ tulajdoni hányadának átvétele.

A tranzakció azonnali készletnövekedést és jelentõs közép-távú termelésnövekedést is jelent a Mol számára. A vételár 375 millió dollár, amely a 2014 elsõ negyedévében esedékes záráskor módosulhat. Az ügylet zárásának elõfeltétele az Egyesült Királyság Energia és Klímaügyi Misztériumának (DECC), illetve a releváns mezõkön tulajdoni hányaddal rendelkezõ partnerek jóváhagyásának megszerzése.

Az akvizíció megvalósításának fedezete a csoport 2013-as mûködési cash-flow-ja, amely jóval meghaladja az organikus beruházások és a tranzakció költségének összegét - közölték. A tájékoztatás szerint az akvizíció stratégia jelentõségû a Mol számára, mivel a társaság tengeri kutatási-termelési tudásbázisát bõvíti, és további növekedés elérését célozza a régióban. A megvásárolt eszközök életciklusukat tekintve fõleg mezõfejlesztési és termelési fázisban vannak, így hozzájárulnak a Mol-portfolió jelenlegi csökkenõ kitermelési trendjének ellensúlyozásához.

Az akvizíció mintegy 5 százalékkal növeli a Mol-csoport készletét. Az ezen felül átvett földtani vagyon kiaknázása a további értékteremtés lehetõségét kínálja - írja közleményében a társaság. A becsült készlet döntõ mértékben, 97 százalékban jó minõségû kõolaj. A Broom mezõ 2014-ben naponta 1 ezer hordóegyenérték (Mboepd) mennyiséggel növeli meg a csoport kitermelését, míg a megvásárolt eszközök 6 Mboepd mennyiséggel járulhatnak hozzá a Mol termeléséhez 2015-ben. A portfolió kitermelésének csúcsa várhatóan 16-18 Mboepd, amelyet 2018-19-ben érhet el a társaság.

Az Északi-tenger viszonylag kis politikai kockázata kedvezõen befolyásolja majd a Mol kutatás-termelési kockázati profilját. A kiterjedt északi-tengeri infrastruktúra lehetõvé teszi az új találatok gyors fejlesztését és a kisebb találatok gazdaságos kiaknázását - áll a közleményben. Az akvizíciót követõen a Mol-csoportnak lehetõsége nyílik az Egyesült Királyságban kiírt kutatási koncessziós pályázatokon való részvételre, továbbá szorosabb együttmûködést alakíthat ki a régióban mûködõ elismert operátorokkal. A társaság emellett profitálhat az Egyesült Királyságban elérhetõ adókedvezmények felhasználásakor.

Az akvizíció olyan stratégiai lépés, amely a tengeri kutatási-termelési tevékenység kiterjesztésével új fejezetet nyit a Mol életében - idézi a közlemény Alexander Dodds-ot, a Mol-csoport kutatás-termelés ügyvezetõ igazgatóját. Az Északi-tenger óriási, bizonyított szénhidrogén-készlettel rendelkezõ terület, amelyet kiterjedt infrastruktúra köt össze az Egyesült Királyság és Észak-Nyugat-Európa olaj és gázpiacaival. A várakozások szerint a megvásárolt eszközök megfelelõ alapot szolgáltatnak a Mol számára egy új kutatási-termelési központ megteremtéséhez, amely a regionális növekedés bázisa lehet, organikus és inorganikus lépések megtételéhez egyaránt - közölte az igazgató.

Az adásvétel mellett a Mol és a Wintershall stratégiai együttmûködési megállapodást is kötött, amelynek célja kutatási és termelési növekedési projektek közös megvalósítása az északi-tengeri és a közel-keleti régióban. Az együttmûködõ felek szándéka, hogy hosszabb távú, aktív együttmûködést alakítsanak ki, illetve kölcsönösen felhasználják a másik fél tapasztalatait és szaktudását.

Az európai ellátásbiztonság záloga a kontinens szomszédságában található Északi-tenger, amely a világ negyedik legnagyobb, és egyben az egyik legstabilabb kutatási-termelési területe. Ezen túl a még fel nem tárt potenciál szintén jelentõs, ahogy ezt az utóbbi évek találatai igazolják - emelte ki a közlemény szerint Rainer Seele, a Wintershall vezérigazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!