2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mesterséges intelligenciát fejleszt a FacebookForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-15 19:06:17
A közösségi oldal követi a Google példáját és berendezte saját mesterséges intelligenciát kutató laboratóriumát, aminek vezetõjéül egy ismert robotikai szakembert kért fel.

Yann LeCun, a New York-i Egyetem professzora vezeti a Facebook mesterséges intelligencia csoportját - írta a Facebookon és a Google Plus rendszerén keresztül megjelentetett bejegyzéseiben. A szakember igazgatóként felelõs az új MI csoport munkájáért, elmondása szerint a hosszú távú cél az, hogy nagy elõrelépéseket érjenek el a mesterséges intelligencia területén. E munka során a New York-i Egyetem Adattudományi Központja és a Facebook együtt fog dolgozni, ezért LeCun részmunkaidõben továbbra is a felsõoktatási intézmény alkalmazottja marad. A különleges részleg összesen három telephelyen mûködik majd, ezek a társaság kaliforniai központja a Menlo Parkban; a LeCun New York-i intézetének közelében lévõ kirendeltség és a londoni Facebook-iroda.

A Facebook kapcsán korábban is felmerült már a mesterséges intelligencia alkalmazása, a közösségi platform ugyanis még pontosabban célzott reklámokat akar és létrehozott egy új kutatócsoportot, illetve projektet, amelynek neve Deep Learning. A lényeg nem a nagy adatmennyiségek elemzése a már meglévõ eljárásokkal, illetve ez utóbbiak finomítása, hanem valamilyen áttörés elérése a mesterséges intelligencia tekintetében.

Korábban a Google is létrehozta a saját mesterséges intelligencia kutató laboratóriumát, aminek hivatalos neve Quantum Artificial Intelligence Lab. Ez elsõsorban azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy egy kvantumszámítógép megoldhat-e olyan problémákat, amelyeknél a hagyományos számítógépek elbuknak. Az új csoport vezetésére felkért Ray Kurzweil a blogbejegyzésében azt írta, hogy õ lesz a Google fejlesztési vezetõje és két terület (gépi tanulás, beszédfeldolgozás) tartozik majd hozzá. A Google robottechnikai fejlesztésekkel is foglalkozik, annak a csapatnak a munkáját Andy Rubin, az Android-részleg korábbi vezetõje felügyeli.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!