2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Márciusban utalják az elsõ bérpótlékot a szociális ágazatbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-16 15:24:31
Fél év biztosan kell a szociális életpályamodell elkészítéséhez és bevezetéséhez, az ágazati bérpótlék megadása ennek nulladik lépése - mondta Soltész Miklós államtitkár.

Körülbelül 91 ezer alap- és szakellátásban dolgozó embert érint majd a készülõ szociális ágazati életpályamodell, amelynek kidolgozásához és bevezetéséhez félév biztosan kell – nyilatkozta a közmédiának Soltész Miklós szociális és családügyért felelõs államtitkár.

A politikus, aki a Kossuth Rádióban és az M1-en is beszélt a kormányzat terveirõl, elmondta, a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók, köztük a bölcsõdei munkatársak bruttó átlagfizetése 140 ezer forint, ami az egyéb foglalkozási területekével összevetve az egyik legalacsonyabb érték. A kormány ezért döntött úgy a múlt héten, hogy úgynevezett szociális ágazati pótlékot hoz létre, amely képesítéstõl és a szakmában töltött évek számától függõen, 5-11 százalékos emelést, vagyis 6-17 ezer forintos emelést jelent majd – mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának tisztségviselõje.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a pótlék bevezetése az életpályamodell bevezetésének kezdõ, „nulladik” lépése. A folytatást a szociális életpálya munkacsoportot megalakítása jelenti, amelyben civil és érdekvédelmi szervezetek is helyet kapnak. A munkacsoport feladata, hogy az elkövetkezendõ évekre meghatározza azokat a szociális ellátásokat, amelyeket minden rászorultnak meg kell kapni, illetve azt, hogy a területen dolgozók milyen életpályát követhetnek.

„Biztos, hogy a nyaralások, a pihenés, a rekreáció, a további felkészülések, továbbképzések” is az életpályamodell részei lesznek, éppen azért, hogy a dolgozók meg tudjanak maradni ezen a területen, és ne jelentkezzen náluk a sajnos nagyon jellemzõ kiégés – fogalmazott az államtitkár. A pótlék januártól érvényes, de mivel az nagyon sok területet fed le, az intézése nagyon bonyolult, az elsõ kifizetés csak márciusban lesz, az év elejéig visszamenõleg – tette hozzá Soltész Miklós.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!