2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A kormány kiemelten kezeli a magyar termõföld védelmétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-17 09:40:42
A kormány kiemelten kezeli a magyar termõföld védelmét, a földforgalom alapelveit rögzítõ új földtörvény egyértelmûsíti, hogy a magyar termõföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelõs államtitkára hétfõn Budapesten sajtótájékoztatón.

Bitay Márton rámutatott: a kormány megalkotta a földmûves jogi fogalmát és "bebetonozta" azokat a védelmi rendszereket, amelyek garantálják, hogy a belföldi és külföldi spekulánsok ne juthassanak magyar termõföldhöz. A garanciák között szerepelnek védelmet jelentõk: az elõvásárlási és elõ-haszonbérleti sorrend, a helyi földbizottságok mûködése, valamint az, hogy csak földmûves szerezhet földet. Ezek mind olyan elemei az új földtörvénynek, amelyek korábban nem szerepeltek a vonatkozó jogszabályokban.

Az államtitkár aláhúzta a kormány célkitûzése az, hogy a magyar termõföld ne a nagyüzemek használatában, hanem a családi gazdaságok mûvelésében legyen. A családi gazdaságok megerõsítése fontos szempont volt az új földtörvény megalkotásakor is - tette hozzá. A zsebszerzõdések elleni küzdelem szintén fontos része a magyar termõföld védelmének - mondta. Ez utóbbi kérdés megoldására hétfõn kerülhet sor - hangoztatta az államtitkár -, amennyiben az Országgyûlés elfogadja a vonatkozó törvényt.

A földspekuláció elleni harc eredményességét szavatolja a földforgalmi törvény is, amely elõírja, hogy a földadás-vételeket a jövõben csak az állami által elõállított biztonsági okmányon lehet megkötni. További garancia az állami elõvásárlási jog rögzítése, valamint - a természetvédelmi területek esetében - a kisajátítás lehetõségének biztosítása. Emellett a büntetõ törvénykönyv nyári módosításában már büntetõ jogi kategóriaként szerepel a zsebszerzõdésekkel kapcsolatos ügyletekben való részvétel. Sõt, a zsebszerzõdések elleni küzdelmet a jog eszközeivel megkönnyítõ törvény is ebbe a sorba tartozik, amelyet várhatóan még hétfõn elfogad az Országgyûlés - fûzte hozzá Bitay Márton.

Fontosnak tartotta még megemlíteni: a Földet a gazdáknak program szintén szerves részét képezi a kormány új alapokon nyugvó földpolitikájának. Ennek keretében az állam a helyben lakó és állattartást vállaló családi gazdák számára írt ki pályázatot. Ez a program is a végéhez közeledik; 250 ezer hektár állami termõföld kerül ilyen módon a helyben lakó családi gazdálkodók kezébe. Várhatóan ez a program még az idén, de legkésõbb a jövõ év elején lezárul. A Földet a gazdáknak program keretében egy-egy gazda átlagosan 25 hektár szántó és mintegy 60 hektáros legelõterülethez jutott hozzá. A megkötött szerzõdések száma meghaladta a 3000-et és közeledik a 4000-hez. Ez azért fontos - mondta az államtitkár -, mert 2010 elõtt a 600 ezer hektáros állami földvagyont mindössze 600 szerzõdés fedte le. A mostani programban pedig több mint 6000 szerzõdést kötnek majd meg a tervek szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!