2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Javult a bölcsõdék finanszírozásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-19 19:40:16
A korábbihoz képest 25-30 százalékkal jobban igénybe tudják venni a bölcsõdék az állami normatívát. A szakember úgy véli, a hazai bölcsõdei ellátás nemzetközi viszonylatban is kiemelkedõen jónak számít. Jelenleg 38 ezer férõhely van, ez a jövõ év végére 41 ezerre bõvül, és a bölcsõdei dolgozók márciustól januárig visszamenõleg 6-17 ezer forintos bérpótlékot kapnak.

Jelenleg az országban 38 ezer bölcsõdei férõhely van, a tegnap bejelentett fejlesztéssel 2014. december 31-éig 41 ezer férõhely lesz a családi napközikkel együtt – jelentette ki Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsõdék Egyesületének az elnöke az M1 Ma reggel címû mûsorában.

A bölcsõdék zöme a 60-as, 70-es években épült, ezért igencsak rászorultak a felújításra – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy Magyarországon a bölcsõdék elhelyezkedése nem egyenletes, fõleg kis falvakban kevés a férõhely, de a fejlesztések most zömében itt történnek.

Acsainé Végvári Katalin hangsúlyozta: a magyarországi bölcsõdei ellátás – nemzetközi viszonylatban – kiemelkedõen jó színvonalú akár pedagógiai-módszertani szempontból, akár az étkeztetés tekintetében. A szakember azt mondta, hogy jelenleg elegendõ bölcsõdei férõhely van, de számításaik szerint a gyed extra bevezetése 15-20 százalékkal megnöveli majd az igényeket.

Beszélt arról is, hogy jó irányba változott a finanszírozás. Egy-egy gyermekre 494 100 forint az állami normatíva, ezt azonban nem tudták minden esetben igénybe venni, legfeljebb csak a 40-50 százalékát. A hiányzó gyermekekre ugyanis nem jár normatíva, márpedig a kicsik a különbözõ betegségek miatt gyakran hiányoznak, ám ezeken a napokon is ugyanúgy kell a közüzemi díjakat, vagy a dolgozók bérét fizetni – érvelt az elnök, aki elmondta azt is, hogy az új szabályoknak köszönhetõen 25-30 százalékkal jobban tudják igénybe venni a normatív finanszírozást.

Acsainé Végvári Katalin szólt arról is, hogy hosszú évek óta méltatlanul alacsony az ágazatban dolgozók fizetése. Most a szociális ágazatban dolgozók – köztük 10 ezer bölcsõdei alkalmazott – bérpótlékot kap, amelynek összege – szolgálati idõtõl és képzettségtõl függõen – 6-17 ezer forint. Ezt márciusban kapják meg januárig visszamenõleg az érintettek. Az elnök idézte Soltész Miklós szociális ügyekért felelõs államtitkárt, aki szerint ez a nulladik lépés ahhoz, hogy elérjék azt a fizetést, amibõl meg lehet élni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!