2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Braille-írásos választási értesítõt kérhetnek a vakok és gyengénlátókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-19 20:01:27
Január elsõ napjaiban postázzák azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élõ választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során.

Braille-írással készült választási értesítõt és szavazósablont is kérhetnek a vakok és gyengénlátók választójoguk gyakorlásának megkönnyítésére január 1-jétõl - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint január elsõ napjaiban kezdik kipostázni azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élõ választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során. A mozgásukban korlátozott választópolgárok kérhetik, hogy biztosítsanak számukra akadálymentes szavazóhelyiséget; ilyet egyébként minden település minden választókerületében kialakítanak majd.

Mozgóurnát is kérhetnek a mozgássérült választók, - valamint a fogva tartottak - a helyi választási irodától, ezzel azonban meg kell várniuk a választás kiírását. Braille-írásos szavazósablont a mozgóurnás szavazáshoz is lehet igényelni. Az érintetteket a szavazólap kitöltésében segíthetik az általuk választott segítõk, vagy ha a szavazásnál ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.

A fogyatékossággal élõ választópolgárok könnyített formában megírt tájékoztató anyagot is igényelhetnek a helyi választási irodától. A kérelem benyújtható online a www.valasztas.hu oldalon, vagy személyesen, illetve levélben. Az utóbbi esetekben a kitöltött kérelmeket a helyi választási irodákhoz kell eljuttatni, ezek általában a települési önkormányzat épületében mûködnek. A kérelmeket - címzés nélkül - valamennyi háztartásba eljuttatják, a nyomtatványok szabadon fénymásolhatók.

Ugyanezen a nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki nemzetiségi választópolgárként kéri magát nyilvántartásba vetetni, továbbá arról is nyilatkozhatunk, hogy meg kívánjuk-e tiltani személyes adataink kiadását kampánycélokra.

A 2011-es népszámlálás - önkéntes bevallás alapján készült - adatai alapján a Magyarországon élõ emberek 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Minden második fogyatékossággal élõ a mozgásában korlátozott, minden negyedik látássérült, csaknem minden ötödik hallássérült vagy beszédhibás, minden hatodik értelmi fogyatékos ember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!