2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Átadta elsõ háztartási kiserõmûvét a FõgázForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-21 19:43:56
Mintegy 20 millió forintba került az a gázmotoros kis erõmû, amelyet a Fõgáz telepített az Ingatlanbank Zrt. tulajdonában lévõ idõsek otthonába Budapesten, a megtérülés 15 év alatt várható - mondta Koncz László, a társaság vezérigazgatója pénteken Budapesten, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelõs helyettes államtitkára pedig kiemelte, hogy jelenleg ezerötszáz kis erõmû mûködik az országban, 15 megawatt teljesítménnyel. A kormány támogatja az energiahatékonyság és -megtakarítás ilyen módját - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A kiserõmûvek az ellátás biztonságát is javítják, amellett, hogy csökkentik a káros anyag kibocsátást. Koncz László azért tartja fontosnak a kis erõmûvek telepítését, mivel velük megspórolható a hálózat fejlesztése és kisebb a beruházási költség is.

A kiserõmû egy gázmotorral összekapcsolt generátorból áll. A generátor 20 kilowattóra villanyáramot állít elõ, míg a motor hûtõvizébõl és a kipufogó hõjébõl kétszer ennyi hõenergia nyerhetõ. Amikor a saját villanyáram fogyasztás kisebb a termeltnél, akkor a többlet bekerül a hálózatba - ismertette a mûködést a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a Fõgáznak ez az elsõ épületenergetikai projektje.

A megtérülés számításakor 90 százalékos üzemidõvel számoltak, tehát évi 7300 órában mûködik a gázmotoros erõmû, 15 éven át. A vezérigazgató azonban hozzátette, hogy a mostani egy mintaprojekt, ilyen tapasztalatai még nincsenek a társaságnak.

Kuller József, az Ingatlanbank Zrt. tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy a gázmotoros erõmû megemeli a gázfogyasztást, amely õt terheli, viszont jóval olcsóbb lesz a villanyszámla, mivel a termelt elektromos áramot elosztják a beruházó és a helyet adó ingatlan között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!