2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Magyar-török együttmûködési szándéknyilatkozatot írtak alá a földgáztárolásrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-22 17:13:15
A magyar és a török miniszterelnök isztambuli találkozóján rendezett bilaterális üzleti fórumon az MVM Csoport stratégiai leányvállalata, a Magyar Földgáztároló Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a törökországi földgázpiac meghatározó szereplõjével arról, hogy a török földgázkereskedelmi piac a Magyar Földgáztároló Zrt. infrastruktúráján keresztül tárolói kapacitáshoz juthat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A magyar cég hangsúlyozza: a jelentõs piaci részesedéssel rendelkezõ török gázkereskedelmi társasággal sikeresek voltak az elõzetes tárgyalások, amelynek eredményeképpen egyedülálló, országokon átívelõ koncepció született meg.

A közlemény idézi Fritsch Lászlót, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: az iparági innovációnak számító, a távolság miatt példátlan koncepció infrastrukturális beruházást nem igényel, ugyanis Magyarország és Törökország földgázvezeték-összeköttetése biztosított, így akár rövid idõn belül megvalósulhat, hogy a török partner magyarországi tárolókapacitást vásárol. Hozzátette: a rendelkezésükre álló gáztároló létesítmények minél szélesebb körû kihasználása eddig is kiemelt céljuk volt, a magyar vállalatok mellett külföldi, többek között török vállalatok bértárolási igényeit is ki tudják elégíteni.

A földgáztárolók kapacitásainak nemzetközi értékesítése hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célnak megfelelõen gázelosztói központ szerephez jusson a közép-európai régióban - olvasható a közleményben.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik. A zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti tároló együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, amelyekbõl naponta összesen 55 millió köbmétert lehet szükség esetén kivenni. Ezekben a tárolókban a gázkereskedõ cégek számára tárolják az általuk beszerzett gázt, szerzõdés alapján. A földgáztároló céget a közelmúltban az E.ON-tól vásárolta meg az MVM Csoport.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!