2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Így vásároljon halat, hogy a szívének jót tegyenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-25 15:14:29
A legtöbb magyar nem rajong a halért, illetve ha szereti is, mégsem készít halas ételeket heti rendszerességgel. Pedig az ajánlások szerint hetente kétszer ajánlott fogyasztani vegyesen a hazai és a tengeri példányokból.

A hal a karácsonyi ünnepi asztal elmaradhatatlan fogása. Ekkor a hal hétköznapisága is ünnepi fényt és új jelentést kap. A hal a kenyérrel és borral együtt kivételes hármast alkot és szimbolikus jelentõséggel bír. A hal a kereszténységben Jézus szimbóluma is egyben. Ezért ha máskor nem is, évente egyszer, karácsonykor biztos, hogy minden család igyekszik szenteste halból készült ételeket az asztalra varázsolni.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy a magyar családok nagy többsége csak és kizárólag csak karácsony idején eszik halat – mondta egy halszaküzlet vezetõje. – nagyon alacsony sajnos Magyarországon a halfogyasztás. Mindebben közrejátszik az is, hogy nem olcsó a hal. Fõleg a nemes halak elég drágák. A többi azért úgy érzem megfizethetõ, amibõl elég nagy választék van.

- Karácsonykor a halászlé az, amit talán szinte minden háziasszony elkészít – magyarázta az üzletvezetõ. – Amellett a rántott halnak valót is viszik a nemes halak mellett. Ponty az alap a halászléhez, de persze nem mellékes, hogy a pénztárca mennyit enged meg. Aki a halra esküszik, az biztos, hogy vásárol harcsafilét például, ugyanis abban nincs szálka, és gerinc.

Ezért jó a hal

A rendszeres halfogyasztás 40 százalékkal csökkentheti a koszorúér megbetegedések számát - derül ki a legújabb kutatásokból. A legtöbb krónikus állapot kialakulásáért a szervezet gyulladásos elváltozásai okolhatók. A halak húsában található omega-3 zsírsavaknak számos elõnyös hatása van, többek között gyulladáscsökkentõ hatással is rendelkeznek. Az omega-3 mellett a hal kiemelkedõ fehérjeforrás, valamint vas és B12-vitamin is megtalálható a húsában. Persze ahhoz, hogy valóban "gyógyhatású" legyen ez az étel, oda kell figyelni, hogy csak friss, ellenõrizhetõ forrásból beszerzett, korszerû konyhatechnikával elkészített halétel kerüljön az asztalunkra.


Minõség és beszerzés

A friss hal fõ ismérvei, hogy illatos és nem szagos, kopoltyúja élénkpiros, szeme tiszta (nem opálos), bõre és húsa rugalmas. A legtöbb nagyáruházban hozzájuthatunk élõhalhoz, azonban a zsúfolt akváriumban egymást "taposó" állatok inkább ébresztenek szánalmat bennünk, minthogy meghozzák az étvágyunkat. A legjobban akkor járunk, ha egyenesen egy horgásztól vásárolunk, de jó megoldás lehet a halpiac vagy a halgazdaságok halboltjai is, illetve egyre több helyen tenyésztenek pisztrángot, így érdemes ezeket a lelõhelyeket is feltérképeznünk. A mirelit hal élvezeti értéke alacsonyabb élõ társáénál, és amennyiben felengedés után szaga van, úgy fogyasztása sem ajánlott.

Szálkátlan hal

Maximum a kis hableány lehet az egyetlen szálkamentes példány, ugyanis a hírhedt Y-szálka minden halban ott rejlik. Azonban még az egyik legszálkásabb halfajta, a keszeg is könnyen élvezhetõ csemegévé válhat, ha precízen - elég mélyen és elég sûrûn - beirdaljuk (az Y-szálkákat átvágjuk). Aki nem szeretne az irdalással bajlódni, az nemes egyszerûséggel válasszon kevésbé szálkás példányt: süllõt, harcsát, pisztrángot.

Diétás hal

Bár a hal diétás szempontból az egyik legjobb választás, mégis itt is találhatunk zsírosabb fajtákat, példányokat. Igyekezzünk vadvízi halat beszerezni, azok közül is inkább a folyóvízben élõt elõnyben részesíteni, ugyanis ezek szépen "lemozogják" magukról a felesleget, így kevésbé zsírosak, mint tenyésztett társaik. Jó választás lehet az amur, amely a legtisztább halaink egyike, ugyanis teljes mértékben növényevõ. Az esszenciális aminosavak és omega-3 mellett rengeteg vitamin és ásványi anyag fellelhetõ húsában. A nagyobb példányok inkább csontosak, mint szálkásak, így elkészítése és fogyasztása is egyszerû. Az amur mellett a busa a másik leginkább ajánlott hal, ugyanis omega-3-tartalma szinte tengeri haltársaiéval vetekszik, azonban a busánál nem kell tartanunk a mérgezõ higanytartalom miatt. Fogyókúrás étkezésbe is bátran beilleszthetõ.

Elkészítés

A Balaton-parton vastag panírban és bõ zsiradékban elkészített hekk bár jól tud esni, egészségesnek az elkészítés módja miatt nem igazán mondható. Jobban járunk, ha az egész halat sütõben sütjük vagy grillezzük. A grillezéshez használjunk halrácsot; így könnyebben forgathatjuk a készülõ ételt, illetve kevesebb zsiradékra van szükségünk az elkészítéséhez. Figyeljünk a hõkezelés idejére is, ugyanis ha túl sokáig sütjük vagy fõzzük, könnyen kiszáradhat. A legtöbb halhoz jól illik a fokhagyma, illetve a különbözõ zöldfûszerek. A citrom természetesen egy igazi hallakoma elengedhetetlen kelléke. Ahogy a halkés és a kézmosó tálka is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!