2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Figyeljünk a karácsonyi allergiákra!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-25 15:28:35
Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont fõorvosának segítségével összegyûjtötték a gyakori allergéneket.

Óvatosan az illatosítókkal!

Az ünnepre hangolódás jegyében elõkerülnek a mécsesek, illóolajok, párologtatók, illatos gyertyák. A meghitt hangulat mellett, jelenlétük sokak számára irritáló is lehet. Allergiás, asztmás beteg környezetében inkább kerüljük használatukat, mert a légutakba jutva köhögést, tüsszögést, nehézlégzést okozhatnak.

Ha a nyírfától tüsszög, kerülje az almát, diót, mogyorót!

Keresztallergia a nyírfaallergiás betegek egy részénél csak pollenszezonban jelentkezik, de sokan egész évben szenvednek tõle. A panaszokat az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága okozza, melynek következtében az allergiás szervezet nem tesz különbséget köztük, és mindkettõre tünetekkel reagál. A nyírfapollenre allergiás betegek esetében leggyakrabban az alma fogyasztása jár kellemetlen tünetekkel: okozhat bizsergõ, égõ érzést a szájban, viszketõ érzést a torokban. A betegek jellemzõen a csonthéjasokat sem tudják fogyasztani, van, aki sülve, fõve sem.

Karácsonyfa , mint allergénforrás

A fenyõfa törzsén penészgombák telepedhetnek meg, melyek aztán a lakás levegõjébe bekerülve légúti panaszokat okozhatnak. Erõs túlérzékenység esetén a lakásba kerülõ kis mennyiségû penész is tüneteket okozhat, ezért ilyen esetekben jobb megoldás, ha mûfenyõt választunk – tanácsolja dr. Balogh Katalin. Fontos, hogy megbízható helyrõl vásároljuk a terméket, a csomagolásból frissen kibontva szellõztessük át a szabadban, a késõbbi években pedig használat elõtt mindig portalanítsuk.

Nyugodjon meg, a hangulatának és az egészségének is jót tesz

Akár a tökéletességre törekszünk, akár túl késõn kezdünk hozzá a szervezéshez, az eredmény mindkét esetben az lesz, hogy idegesen, kimerülten töltjük majd az ünnepet. A túl sok stressz miatt az allergiás, asztmás panaszok is felerõsödhetnek. Érdemes tehát lazítani.

Mennyiség helyett minõség

A gazdagon terített, ínycsiklandó falatoktól roskadozó asztalok mellett könnyen elcsábulunk, ha így is van, ügyeljünk rá, hogy készételek, csokoládék és üdítõk helyett a természetes összetevõket tartalmazó, házi készítésû fogásokat részesítsük elõnyben, persze mértékkel. A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévõ tartósítószerek és különbözõ adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák – hívja fel a figyelmet a Budai Allergiaközpont fõorvosa. Elõfordulhat az is, hogy két összetevõ külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoz. Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén, vagy a felsõtesten bõrpír, vagy csalánkiütés formájában.

Rejtett allergénforrások?

Télen többet tartózkodunk a lakásban, a belsõ, gyakran párás levegõben pedig a háziporatka allergia tünetei még intenzívebben jelentkezhetnek. Allergiás, asztmás betegeknél panaszokat okozhat az egyébként igen hangulatos kandallók levegõbe jutó égésterméke is, de a karácsonyi díszek megválasztásánál sem árt, ha elõvigyázatosak vagyunk. Egyes díszek latex tartalma az arra érzékenyeknél problémát okozhat. A latex-allergia legjellemzõbb tünete az érintkezés helyén kialakult bõrpír, kiütés, viszketés. Fokozott érzékenység esetén azonnali reakció jelentkezik: a jelenséget szénanátha szerû tünetek, kötõhártya gyulladás, viszketés, kiütések kísérik.

A táplálékallergiában fellépõ tünetek igen széles skálát ölelhetnek fel. A klasszikus értelemben vett tünetegyüttes a gyomor-bélrendszeri megjelenést foglalja magába. Ez az evést követõ 10-30. percben megjelenõ teltségérzéssel, meteorizmussal (bélgázfejlõdéssel) puffadással, esetenként hányással, alhasi görcsökkel vagy híg, vízszerû széklettel járó tünet csoport, mely órákon át tarthat, majd hirtelen visszafejlõdik. Az emésztõrendszeri tünetek mellett látványos és korai megjelenésük miatt kiemelendõk a bõrtünetek, melyek általában csalánkiütések (apró viszketõ kiütések) vagy ekcémaszerû elváltozások (száraz, viszketõ-égõ, vörös bõrterületek) formájában jelentkeznek. A klasszikus tünetek mellett elõfordulhatnak a légzõrendszeri tünetek is, amely orrfolyás, tüsszögés, asztmás jellegû köhögés lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!