2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
GOJI legenda vagy valóság?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-27 19:12:49
Cikkünkben választ keresünk a Goji Bogyó fantasztikus karrierére? A lycium barbarum (Goji Berry) a nadragulyafélék családjába tartozik. Már 5000 évesek az elsõ feljegyzések e gyümölcsrõl.

A kínai Ming dinasztia gyógyszerkönyvében ez olvasható a Goji alkalmazásáról: máj- és veseelégtelenség, cukorbetegség, látászavar esetén. Fõ termõterülete Belsõ-Mongóliától 800 km-re délre, a Sárga folyó által elöntött síkság, vize a Himalája hegyeibõl ered, ásványi anyagokban és szerves tápanyagokban páratlanul gazdag. Ningxia tartományban szárítva és tea formájában is nagy mennyiségben fogyasztják a Goji-t. A Regionális Egészségügyi Hivatal statisztikái szerint itt 16-szor több 100 éven felüli él, mint Kína más területein.

A goji berry tartalmazza a legtöbb káliumot és 1 tömegszázalék L-arginin tartalmával a legelsõ a táplálékok közül! A gyümölcs szárított verziója pedig ORAC értékben is a legmagasabb! 67-szer több tiamint (B1-vitamint) foglal magában, mint a barna rizs és több mint 21% rostot ölel fel, többet, mint a zabkorpa!


Nagy hatékonyságú fehérjeforrás, még a virágporon is túltesz 15,6%-os fehérjetartalmával. Olyan ritka, és esszenciális aminosavak vannak nagy mennyiségben az összetevõi között, amik, az idegi ingerületvezetésben kulcsfontosságú neurotranszmitterek felépítéséhez szükségesek (L-arginin, L-leucin, L-glutamin, tirozin).

Emellett sorolni lehet, hogy a kínai farkasbogyó milyen tápanyagokban emelkedik még vetélytársai fölé: a B3 vitaminban gazdag élesztõt 2-szeresen körözi le, ugyancsak dupláját tartalmazza béta-karotinból is, mint a nyers spenót. Háromszor annyi C-vitaminhoz juttat, mint az elterjed, jól ismert narancs. Kálciumból, pedig ötszörösen többet ad, mint a nyers karfiol. „A” vitaminban megelõzi a nyers sárgarépát. Lutein és zeaxantin pedig nagy mennyiségben fordul elõ a kínai farkasbogyóban, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a szemmel kapcsolatos károsodások ellen.


A Szuper gyümölcs sokrétû egészségjavító hatásai:

• 19 aminosavat (a fehérjék építõkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.

• 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elõ élelmiszerben és amely rákellenes hatású.

• Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiõrlésû gabona.

• Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (s jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.

• Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.

• E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elõ gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.


• Béta-szitoszterolt, egy gyulladás gátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.

• Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes mûködéséhez.

• Ciperont is tartalmaz, s ez a szeszkviterpén elõnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezõen befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyak rák kezelésére is használják.

• Szolavetivont tartalmaz, amely erõteljes gomba-ölõ és baktérium-ölõ vegyület.

• Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia fõbb típusainak kezelésében. Bebizonyították errõl a vegyületrõl, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.

• Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsõdleges rizikó faktora. DNS védõ hatása is ismert.

Fogyasztása napi rendszerességel javasolt. Asztalványának ize igen különleges, pikáns.

Használhatjuk mazsola helyettesitõként is. Ajándékként igazi kuriózum.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!