Cikkünkben választ keresünk a Goji Bogyó fantasztikus karrierére? A lycium barbarum (Goji Berry) a nadragulyafélék családjába tartozik. Már 5000 évesek az elsõ feljegyzések e gyümölcsrõl.
A kínai Ming dinasztia gyógyszerkönyvében ez olvasható a Goji alkalmazásáról: máj- és veseelégtelenség, cukorbetegség, látászavar esetén. Fõ termõterülete Belsõ-Mongóliától 800 km-re délre, a Sárga folyó által elöntött síkság, vize a Himalája hegyeibõl ered, ásványi anyagokban és szerves tápanyagokban páratlanul gazdag. Ningxia tartományban szárítva és tea formájában is nagy mennyiségben fogyasztják a Goji-t. A Regionális Egészségügyi Hivatal statisztikái szerint itt 16-szor több 100 éven felüli él, mint Kína más területein.
A goji berry tartalmazza a legtöbb káliumot és 1 tömegszázalék L-arginin tartalmával a legelsõ a táplálékok közül! A gyümölcs szárított verziója pedig ORAC értékben is a legmagasabb! 67-szer több tiamint (B1-vitamint) foglal magában, mint a barna rizs és több mint 21% rostot ölel fel, többet, mint a zabkorpa!
Nagy hatékonyságú fehérjeforrás, még a virágporon is túltesz 15,6%-os fehérjetartalmával. Olyan ritka, és esszenciális aminosavak vannak nagy mennyiségben az összetevõi között, amik, az idegi ingerületvezetésben kulcsfontosságú neurotranszmitterek felépítéséhez szükségesek (L-arginin, L-leucin, L-glutamin, tirozin).
Emellett sorolni lehet, hogy a kínai farkasbogyó milyen tápanyagokban emelkedik még vetélytársai fölé: a B3 vitaminban gazdag élesztõt 2-szeresen körözi le, ugyancsak dupláját tartalmazza béta-karotinból is, mint a nyers spenót. Háromszor annyi C-vitaminhoz juttat, mint az elterjed, jól ismert narancs. Kálciumból, pedig ötszörösen többet ad, mint a nyers karfiol. „A” vitaminban megelõzi a nyers sárgarépát. Lutein és zeaxantin pedig nagy mennyiségben fordul elõ a kínai farkasbogyóban, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a szemmel kapcsolatos károsodások ellen.
A Szuper gyümölcs sokrétû egészségjavító hatásai:
• 19 aminosavat (a fehérjék építõkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.
• 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elõ élelmiszerben és amely rákellenes hatású.
• Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiõrlésû gabona.
• Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (s jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.
• Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.
• E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elõ gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.
• Béta-szitoszterolt, egy gyulladás gátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.
• Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes mûködéséhez.
• Ciperont is tartalmaz, s ez a szeszkviterpén elõnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezõen befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyak rák kezelésére is használják.
• Szolavetivont tartalmaz, amely erõteljes gomba-ölõ és baktérium-ölõ vegyület.
• Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia fõbb típusainak kezelésében. Bebizonyították errõl a vegyületrõl, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.
• Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsõdleges rizikó faktora. DNS védõ hatása is ismert.
Fogyasztása napi rendszerességel javasolt. Asztalványának ize igen különleges, pikáns.
Használhatjuk mazsola helyettesitõként is. Ajándékként igazi kuriózum.