2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Az elsõfokú bíróság ítéletét megváltoztatva, tisztességtelennek mondta ki a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki ítélethirdetésén a Porsche Bank általános szerzõdési feltételeibe foglalt kamat megállapítást.

Az elsõfokú ítéletet részben megváltoztatva, egészében elutasította a K&H Bank keresetét a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki határozathirdetésén Budapesten.

Elutasította a bíróság elsõ fokon a K&H Bank Zrt. keresetét a magyar állam ellen, amelyet a pénzintézet a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban nyújtott be.

A héten 19 per elsõfokú tárgyalásával folytatódtak a devizahiteles perek a Fõvárosi Törvényszéken, amely az ügyek többségében – beleértve a nagyobb bankok közül az Erste, a K&H, az MKB, és a Raiffeisen keresetét, szeptember elejére halasztotta a döntéshozatalt.

285 devizahiteles peres eljárást függeszt fel soron kívül, a mai napon a Debreceni Törvényszék és járásbíróságai. A folyamatban lévõ perek tárgya részben vagy egészben az egyoldalú szerzõdésmódosítások, illetve az árfolyamrés alkalmazását elõíró szerzõdéses rendelkezések jogszabályba ütközése, tisztességtelensége. Az ügyek bírái ma minden érintett ügyben meghozzák az eljárást felfüggesztõ végzéseket.

A jövõ héten jön az újabb forduló a devizahitelesek kontra bankok meccsen. A tét nem kicsi, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint szélsõséges esetben bankpánikot is hozhatnak az ítéletek. Miért érdemes perelni, és miért nem?

 

Tisztességtelen a bíróság szerint az OTP hitelezési gyakorlatának egy pontja, így a bank egyik ügyfele valószínûleg kártérítést kap. A bank alacsonyabb árfolyamon adta, de magasabb árfolyamon hajtotta be a hitelt. Ezt a módszert az összes hazai bank alkalmazta, amivel havonta több ezer forintot is veszíthettek a hitelfelvevõk. A bírósági ítélet lavinát indíthat el, ha vérszemet kapnak az adósok, akkor százmilliárdos bukás is fenyegetheti a bankokat.

« 1. oldal »