világ, kik azok, akik nem voltak restek megszegni a közösségi együttélés szabályait, de utána azt a 20-30 ezer forintos bírságot viszont elfelejtették, elmulasztották, nem akarták megfizetni” – mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Ez mindenfajta szabálysértésre vonatkozna. Azért szigorítanának, mert évente 100 ezren nem fizetnek idõben, vagyis 30 napon belül. A legtöbben már csak akkor, amikor elzárásra változtatják a pénzbírságot.

„Hasonlóképpen új rendelkezés az is, hogy bizonyos bírságösszeg, 30 ezer forint felett automatikusan az állam jelzálogot jegyeztet be az elkövetõ ingatlanára” – tette hozzá a miniszter.

A 30 napos határidõ lejárta után 5 nappal elindítanák a végrehajtást. És nemcsak az ingatlant, hanem az autót is terhelhetnék. Ha pedig 90 nap alatt sem sikerülne behajtania a jegyzõnek a bírságot, jönne az elzárás. 2010-ig egy központi nyilvántartást is létrehoznának a szabálysértõkrõl, hogy a hatóságok lássák, ki a visszaesõ. A tervezet néhány hét múlva kerülhet a parlament elé.