2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Diákhitel: lejár az elsõ határidõForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-09-15 09:11:30
Bár a diákhitelt igénylõk száma az utóbbi években csökkent, ez nem a konstrukció feltételeinek változásával magyarázható, továbbra is a legolcsóbb forinthitelek közé tartozik. A folyamat hátterében a felsõoktatásba jelentkezõk számának mérséklõdése áll. A közelmúltban indult tanévben havonta tízezer forinttal nagyobb összeget igényelhetnek a diákok, akiknek legkésõbb ma be kell adni igénylésüket, hogy október 15-én pénzhez jussanak.

Szeptember 15-én, hétfõn jár le a határidõ, ameddig a diákhitelt újonnan kérõknek be kell nyújtaniuk az igényüket ahhoz, hogy az elsõ folyósítási napon, október 15-én megkapják a pénzüket. Természetesen, akik már korábban is kaptak kölcsönt, nem kell újra igényelniük, de az új kérelmezõkkel együtt nekik is célszerû szeptember közepéig beiratkozni, bejelentkezni a tanintézetükbe, mert diákhitelt csak aktív beiratkozott hallgató kaphat.

Újdonság, hogy az idei tanévben a havonta kapható maximális összeg tízezer forinttal növekszik: az államilag finanszírozott képzésben részt vevõk havonta legfeljebb 40, a költségtérítéses rendszerben tanuló diákok pedig maximum 50 ezer forintra tarthatnak igényt.

Lesznek olyanok, akik továbbra is a 15, 21, 25, illetve 30 ezer forintos havi juttatást választják. A hallgatók egy összegben is felvehetik a hitelt: október közepén így a költségtérítésesek akár 250 ezer forinthoz is hozzájuthatnak, míg az államilag finanszírozottak 200 ezer forintot kaphatnak.

A következõ határidõ: szeptember 30.

A régi ügyfeleknek szeptember 30-ig kell nyilatkozniuk, szeretnének-e módosítani a múlt tanévhez képest a feltételeken, például több vagy kevesebb hitelt szeretnének. A beadványnak - a cég honlapjáról letölthetõ úgynevezett "összegmódosító dokumentumnak" - szeptember 30-ig kell beérkeznie postán a Diákhitel Központhoz (DK) - sorolta a feltételeket Õri András, a szervezet kommunikációs vezetõje.

Akkor is értesíteni kell a társaságot, ha a hallgató máshol folytatja tanulmányait. A Diákhitel Központ ugyanis minden hónap végén tájékoztatást kér a tanulmányi osztálytól, hogy a tanuló még mindig hallgatói jogviszonyban áll-e az adott intézménnyel. Ha nemleges válasz érkezik, akkor az ügyfél a "törlesztési szakaszba" kerül, a továbbiakban nem kap hitelt.

Aki lekési az elsõ határidõt és szeptember 15. után nyújtja be igénylését, az sem esik el a diákhiteltõl. December 15-ig nyitva áll az ajtó, ezután azonban már az õszi szemeszterre nem lehet kölcsönt kérni. (A tavaszi idõszakra május 15-ig lehet jelentkezni.)

Arra nincs lehetõség, hogy valaki visszamenõlegesen megkapja a korábbi, új igénylése elõtti szemeszterekre esedékes összeget is - figyelmeztetett a Diákhitel Központ szóvivõje.

A BAR-lista sem kizárt

A lakcímváltozásról szintén tájékoztatni kell a rendszer mûködtetõjét, különben eleshetünk a kapcsolattartás lehetõségétõl. A legrosszabb esetben, ha az ügyfelet nem érik el a felszólító levelek, vagyis eltûnik a DK szeme elõl, és tartozásának összege 90 napon túl is meghaladja a minimálbér összegét, akkor a Központi Hitelnyilvántartó Rendszerbe (KHR - régebben ezt hívták BAR-listának) is bekerülhet a fiatal ügyfél, így a következõ években nem kap majd hitelt a bankoktól.

Szerencsére csak nagyon kevesen jutnak el idáig. Éppen az ilyen eseteket megelõzendõ indul szeptemberben a DK új SMS-alapú ügyfélkommunikációs csatornája. Mindazokat az ügyfeleket, akik erre engedélyt adnak, SMS-ben figyelmeztetik majd, ha hátralékuk keletkezik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!