2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Veszélyessé válhat a roma önvédelemForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-08-18 17:09:04
Baltával felfegyverkezett önkéntesek állítottak meg egy terepjárót Nyírlugason, holott ilyet még egy hivatalos polgárõr sem tehet. Egy félreértés könnyen verekedésbe, sõt gyilkosságba is torkollhat.

Semmi közük nem volt a hivatalos polgárõrséghez azoknak, akik Nyírlugoson baltákkal és gereblyével tartóztattak fel egy sötét színû terepjárót. A polgárõrök szolgálatba lépés elõtt mindig bejelentkeznek a rendõrségen, autót nem állíthatnak meg és nem is igazoltathatnak. Egy héten belül ez már a második eset, hogy önkéntesek lépnek akcióba. A szabolcsi polgárõrség vezetõje szerint hatósági kontroll nélkül egy félreértés könnyen verekedésbe, sõt gyilkosságba is torkollhat.

Nem polgárõrök voltak azok, akik vasárnap hajnalban Nyírlugoson baltákkal és gereblyével felfegyverkezve feltartóztattak egy sötét színû terepjárót, mondta az Indexnek Rákos Ferenc a nyírlugosi polgárõrség vezetõje. Rákos Ferenc csak az Indextõl szerzett tudomást az esetrõl. Mint elmondta, Nyírlugoson 24 taggal mûködik polgárõrség, de romák nincsenek köztük, és a polgárõrök amúgy sem állíthatnak meg autókat.

 

Vasárnap hajnalban egy sötétzöld terepjáró sofõrje éppen egy lakodalomból szállította volna haza rokonait, amikor az egyik keresztezõdésében három autóval elállták az útját. A rendõrség közlése szerint az autóban utazók elõször nem mertek kiszállni, de a baltával, gereblyével és más eszközökkel felfegyverzett tucatnyi férfi fenyegetésének végül engedelmeskedtek és a terepjáró csomagtartóját is felnyitották. A rémült utasokat végül elengedték, miután az egyik helybéli megismerte a sofõrt.

 

Útonállás

Az ügyben a rendõrség kényszerítés bûntette miatt indított eljárást; két gyanúsítottat már kihallgattak, társaik azonosítása még tart. Az elõállítások után harminc-negyven ember jelent meg a nyírlugosi rendõrõrs épülete elõtt, sérelmezve az intézkedést, de végül rendbontás nélkül hazamentek.

Az egyik gyanúsított a rendõröknek azt mondta, õk nem tagjai a polgárõrségnek, hanem "önkéntes szolgálatot" láttak el. Mint Rákos Ferenc a nyírlugosi polgárõrség vezetõje az Indexnek elmondta: korábban felmerült, hogy romákat is felvesznek a polgárõrségbe, nem találtak azonban a szolgálatra alkalmas vagy megfelelõ büntetlen elõéletû embert a feladatra.

Ettõl függetlenül a helyi polgárõrség számára egyértelmû, hangsúlyozta Rákos Ferenc, hogy a romák által lakott környéken is járõröznek, és az ott élõk biztonságára is vigyáznak. A romák és a magyarok között egyébként Nyírlugoson nem voltak konfliktusok, és a bûncselekmények is ritkák, mondta a polgárõrség vezetõje.

 

Nem állíthatnak meg autót

A polgárõrök nem állíthatnak meg autókat, nem igazoltathatnak senkit, mondta az Indexnek Somogyi János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárõr Szövetség elnöke. A polgárõrök a rendõrséggel szoros kapcsolatban állva végezhetik csak munkájukat. Amikor szolgálatba lépnek, minden alkalommal bejelentkeznek a rendõrségen, megadják telefonszámukat, mondta Somogyi János. A járõrök "Polgárõrség" feliratú autóval közlekednek és „Polgárõrség” feliratú sárga mellényt viselnek. Ha gyanús autót látnak, legfeljebb azt tehetik, hogy megjegyzik a rendszámát és a benne ülõk arcát, majd értesítik a rendõrséget.

A roma önvédelem megszervezése persze érthetõ. A Nemzeti Nyomozó Iroda ma már nyolc, romák ellen elkövetett támadás ügyében nyomoz. A támadásoknak eddig 55 sértettje van, közülük hatan meghaltak. A Kislétán, Tatárszentgyörgyön, Nagycsécsen, Tiszalökön, valamint a Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Alsózsolcán, Nyíradonyban elkövetett támadások után egyre több településen alakulnak hivatalos és alkalmi, önkéntes roma õrségek is, hogy a hiányzó rendõri jelenlétet pótolják.

 

Kék villogót is szereztek

Pozitív példa, hogy Ózdon telepgondnokok járõröznek, ahol a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének kezdeményezésére húsz roma is csatlakozott hozzájuk. A telepgondnokok egy kitûzõt és egy szolgálati mobilt kapnak, ezen értesíthetik a rendõrséget, vagy a közterület-felügyelet vezetõjét, mert intézkedésre csak õk jogosultak. Kényszerítõ eszközökkel nem szerelték fel õket.

 

Kiszámíthatatlan ugyanakkor a nem hivatalos õrségek tagjainak viselkedése. Az egyik korábbi, cigányok elleni támadás helyszínén, „Piricsén is elõfordult, hogy olyan emberek, akiknek semmi közük nem volt a polgárõrséghez, egy boltban vásárolt kék villogóval az autójukon megállítottak valakit és átvizsgálták a kocsiját” – mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárõr Szövetség elnöke. Somogyi János szerint nagyon veszélyesek az ilyen esetek - ha nincs hatósági kontroll, „egy félreértés könnyen verekedésbe, sõt gyilkosságba is torkollhat”.

 

A rendõrség fellép az önkéntes járõrök ellen

A múlt héten Gávavencsellõn állítottak meg helyi lakosok egy vadászokat szállító terepjárót, és a kocsiban ülõk személyazonosságát és úti célját firtatták. Az autóban ülõ egyik férfi és az egyik járõr felismerték egymást, így a vadászokat továbbengedték.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság már akkor felhívta "a romagyilkosságok miatt a településeken járõrözõ önkéntesek figyelmét, hogy semmiképpen se kezdjenek önálló intézkedésbe, ha általuk gyanúsnak ítélt gépkocsit látnak". A rendõrség határozottan fellép azok ellen, akik törvénytelenül, mások jogainak korlátozásával végeznek "önkéntes járõrözést", akadályozzák mások szabad mozgását, állt a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!