2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Molotov-koktélt dobtak a Szlovák nagykövetségreForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-26 15:38:58
Molotov-koktélt dobtak szerdán hajnalban egy nagykövetség épületére Budapesten - tájékoztatott szerdán a Budapesti Rendõr-fõkapitányság.

11:30 Pozsonyt nyugtalanítja a budapesti nagykövetsége elleni Molotov-koktélos támadás

Nyugtalanságának ad hangot, de egyedi, elszigetelt bûncselekményként értelmezi a budapesti szlovák nagykövetség épülete elleni szerda hajnali Molotov-koktélos támadást a szlovák külügyminisztérium. Errõl Peter Stano ((stano)) szlovák külügyi szóvivõ tájékozatott szerdán.

Az "elítélendõ cselekmény" Pozsony szerint azt jelzi, hogy a szlovák-magyar viszony olyan idõszakát éljük, amikor fokozottan körültekintõen kell közeledni a kölcsönös kapcsolatokhoz. Éppen ezért a szlovák diplomácia ismételten "a normális, standard, valamennyi szinten folyó szlovák-magyar párbeszéd szükségességére" figyelmeztet.



11:24 Külügyminisztérium: a szlovák nagykövetség elleni támadás súlyosan árt Magyarország megítélésének



A Külügyminisztérium messzemenõen elítéli a szlovák nagykövetség elleni, szerda hajnali Molotov-koktélos támadást. Közleményükben azt közölték a Független Hírügynökséggel, hogy az ilyen cselekmények súlyosan ártanak Magyarország megítélésének. A magyar hatóságok elszántak, hogy a tetteseket elfogják és felelõsségre vonják - írja a külügyi tárca.

A Külügyminisztérium szerint "egy ilyen támadásnak nem lehet semmilyen elfogadható indoka. Ez az incidens nemcsak a nemzetközi és a magyar joggal van összeütközésben, de súlyosan árt Magyarország megítélésének, érdekeinek, és tovább nehezíti a kétoldalú kapcsolatainkban meglévõ vitás ügyek rendezését."

A tárca továbbra is a tárgyalásos módszerrel kívánja megoldani a két ország egymás közti problémáit, beleértve a legmagasabb szintû találkozókon zajló, érdemi megbeszéléseket is. Az elmúlt 12 hónapban 2 elnöki, 4 miniszterelnöki, két házelnöki, 4 külügyminiszteri, 6 szakminiszteri, 8 parlamenti bizottsági kétoldalú találkozót tartott a két ország - közli a tárca. Ez több, mint amit Magyarország bármely más szomszédjával az elmúlt 12 hónap alatt lebonyolított, s ugyanez mondható el Szlovákiára is.

A tárgyalás sorozatokon sikerült listába szedni a megoldásra váró problémákat, de szükséges, hogy "a felek valóban a problémák megoldásának szándékával közelítsék meg a kérdéseket." A problémák tényleges megoldásához a magyar fél "várja a szlovák partnerek tevõleges készségét" - közölte a Külügyminisztérium.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szerdán hajnalban ismeretlenek két Molotov-koktélt dobtak a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületének udvarába. A palackok nem robbantak fel, nem gyújtottak fel semmit. A rendõrség lekordonozta az épületet, a nagykövetséget õrzik.



11:21 Sólyom László elítéli a szlovák nagykövetség elleni támadást - õrzik az épületet

Sólyom László köztársasági elnök a lehetõ leghatározottabban elítéli azt a támadást, amelyet éjszaka követtek el a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetsége ellen: ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak az épületre - közölte szerdán a Köztársasági Elnök Hivatal. A hajnalban megtámadott, Stefánia úti követséget közben kordonokkal vette körbe a rendõrség, úgy tudni, hosszabb távú õrzésre készülnek.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Sólyom László a leghatározottabban elítéli az esetet. "Az államfõ meggyõzõdése szerint az ilyen erõszakos cselekmények soha, semmilyen körülmények között nem elfogadhatók, és rendkívül károsan befolyásolják országaink kapcsolatát. Sólyom László reméli, hogy a magyar hatóságok minél hamarabb kézre kerítik az elkövetõket, akiknek az igazságszolgáltatás elõtt kell felelniük tettükért" - olvasható a közleményben.

Szerda hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a Stefánia úti épületre, de a palackok nem gyulladtak meg, így nem esett anyagi kár.

Közben kiderült, hogy két Molotov-koktél is repült a nagykövetség épületéhez, de egyik sem gyulladt meg. Papp Péter, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a szlovák nagykövetség épületét biztosítják a rendõrök, kordonokat állítottak fel elõtte.
A Független Hírügynökség információi szerint a Szlovák nagykövetségrõl van szó. A Stefánia úti épületre dobott palackok azonban nem gyulladtak meg, így kár sem keletkezett. A BRFK szerint a Szervezett Bûnözés Elleni fõosztály nyomozói rongálás miatt nyomoznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!