2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Új szondákkal támogatja meg a rendõrség a zéró toleranciátForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-09-17 15:49:10
Alaposan áttanulmányozza az ombudsman ittas vezetés szankcionálására vonatkozó kifogásait az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, és ha kell, pontosítja a szabályozást. Az új, eddigieknél korszerûbb alkoholszondák beszerzésére a napokban írják ki a közbeszerzési eljárást.

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa több pontban rossznak tartja a zéró toleranciáról szóló rendeletet, ezért az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz fordult, hogy a jelentésben megfogalmazott szempontok alapján vizsgálják felül a kifogásolt rendelkezéseket.

Szabó Máté az ombudsmani vizsgálatban egyebek mellett nehezményezi, hogy nincs valódi alkotmányos indoka és aránytalan korlátozást jelent, hogy a helyszínen attól a sofõrtõl is el kell venni a jogosítványt, aki minimális mennyiségû alkoholt fogyasztott és ez nem befolyásolja a vezetésben.

A vizsgálat feltárta továbbá, hogy egyetlen jogszabály sem szól az alkoholszondás vizsgálatról, annak következményeirõl vagy azokról az esetekrõl, amikor a jármûvezetõ vérminta-adásra kötelezhetõ. A jelentés szerint csorbítja a jogbiztonságot, hogy ezt a szabályozást nem jogszabályi szinten rögzítették.

Az ombudsman az országos rendõrfõkapitánynál kezdeményezte, hogy a rendõrség a helyszíni ellenõrzéseknél a jelenleg alkalmazott megbízhatatlan szondák helyett korszerû elektromos alkoholmérõ berendezéseket alkalmazzon.

Az [origo] az IRM sajtóosztályától megtudta, a kormány már korábban biztosította a forrást a rendõrség számára a korszerû alkoholszondák beszerzésére, melyre a napokban írják ki a közbeszerzési eljárást.

Az ombudsman további kifogásaival is foglalkoznak: a tárca alaposan tanulmányozza a vonatkozó jogszabályokat, amennyiben szükséges, megfogadja az ombudsmani ajánlásokat, és ha kell, pontosítja a szabályozást.

Mint az IRM nyilatkozatában írja, meggyõzõdésük, hogy a közlekedésbiztonság javítása terén jó irányba haladnak, a gondatlanságból történt balesetek száma is visszaszorulóban van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!