2024. május 11. Szombat, Ferenc.
 
Nem lesz több verekedés a Mónika-showbanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-09 16:07:44
Egyeztetett az ORTT és a a 2 legnagyobb kereskedelmi televízió.

Az önszabályozást választották a kereskedelmi televíziók

 

A Magyar RTL Televízió Zrt. kezdeményezésére még a nyár folyamán megkezdõdött egy egyeztetés az ORTT-vel a délutáni kibeszélõ showkkal kapcsolatban.

A mai napon ezen egyeztetés folytatására került sor a 2 legnagyobb kereskedelmi televízió és a testület között. Ezen konzultáció alkalmával ismertették egymással a felek az említett mûsorokkal kapcsolatos szakmai véleményüket.

Mint ismert, 2009. tavaszán a televíziók közötti élesedõ nézettségi verseny hatására a délutáni talkshowk tartalma és az azokban alkalmazott megvalósítási módok jelentõsen megváltoztak. Ez a változás az ORTT szerint és a mûsorszolgáltatók szerint sem kívánatos, noha nézettségi szempontból indokolható volt.

Az ilyen helyzeteket – mint azt a korábbi nemzetközi példák is mutatják – egy demokratikus médiarendszer akkor tudja hatékonyan és mindenki számára megnyugtatóan kezelni, ha az érintett piaci szereplõk lefektetik azokat a

közös szabályokat, amelyeket a jövõben betartanak annak érdekében, hogy a köztük folyó piaci-nézettségi verseny ne legyen káros hatással mûsoraik és - jelentõs nézettségüknél fogva – az egész magyar televíziózás színvonalára. 

Az elmúlt hetekben konzultációt folytattunk az ORTT-vel, valamint -12 éve után elõször- egyeztettünk tartalmi kérdésben piaci versenytársunkkal, a tv2-vel is annak érdekében, hogy orvosoljuk a kialakult helyzetet és lefektessük azokat a szabályokat, amelyeket a jövõben az érintett mûsorokkal kapcsolatban magunkra nézve kötelezõ érvényûnek fogadunk el. Ezek a szabályok a következõk:

A délutáni talkshowk sugárzásakor vállaljuk, hogy a jövõben:

1.       mellõzzük a nyílt színi, a stúdióban történt verekedés bemutatását

2.       a stúdióban elhangzó durva káromkodásokat képben és hangban egyaránt felismerhetetlenné tesszük

3.       kiskorú személyeket súlyosan negatív kontextusban még törvényes képviselõjük hozzájárulása esetén sem szerepeltetünk

4.       szeptember folyamán belsõ szabályaink közé illesztjük a német magán-tévétársaságok a nappali talkshow mûsorokra vonatkozó önkéntes magatartási alapelveit


Egyben felkérjük az ORTT-t, hogy mérlegelje a társaságunkra kirótt 12 órás adásfelfüggesztésrõl szóló határozat megváltoztatását, különös tekintettel arra a tényre, hogy az ORTT a Testülettel folyatott konzultáció során a kivételesen súlyos szankció alkalmazását éppen azzal indokolta, hogy arra szeretné ösztökélni a mûsorszolgáltatókat, hogy változtassanak a szóban forgó mûsorok készítésének napi gyakorlatán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!