2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Milliárdos pénzmosást lepleztek le a rendõrökForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-09-19 08:11:00
Vádemelést javasolt a rendõrség az ellen a bûnszervezet ellen, amely közel 3 milliárd forintos kárt okozott. A bandát azzal gyanúsíthatják, hogy hajléktalanok nevére gazdasági társaságokat alapítottak, majd fiktív alvállalkozói szerzõdéseket kötöttek fiktív társaságokkal.

Pénzmosásra szakosodott bûnszervezet ellen javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A gyanú szerint a bûnszervezet pénzügyi tanácsadás címén több jelentõs forgalmat bonyolító társaság adóalapját csökkentette fiktív számlák felhasználásával, mintegy 3 milliárd forint értékben - közölte az NNI.

ét éve érkezett bejelentés a rendõrséghez arról, hogy egy férfi gyanúsan nagy összegeket vesz fel egy cég számlájáról. A céget ellenõrizték, és kiderült, hogy az valós gazdasági tevékenységet nem végez és két hajléktalan a tulajdonosa.

A rendõrség megfigyelte a férfit, aki a felvett pénzt egy takarítással foglalkozó, ismert kft.-hez juttatta el. A pénz eredetét kutatva jutottak el a nyomozók M. Gy.-hez, aki - mint kiderült - pénzügyi tanácsadás címén gazdasági társaságoknak nyújtott segítséget, amellyel azok az adóalapjukat csökkenthették.

A férfit és társát azzal gyanúsíthatják, hogy hajléktalanok, román állampolgárok nevére gazdasági társaságokat alapítottak. Ezt követõen a megbízók - az adóalapjukat csökkenteni szándékozó cégek - fiktív alvállalkozói szerzõdéseket kötöttek ezekkel a fiktív gazdasági társaságokkal.

A rendõrség gyanúja szerint M. Gy. 20-25 embert foglalkoztató bûnszervezetet hozott létre, amelyben mindenkinek megvolt a feladata: voltak verõemberek, pénzátadók, a fiktív cégek alapításában közremûködõk. A gyanú szerint négy ügyvédi iroda is közremûködött a fiktív cégek létrehozásában illetve adás-vételében, ezért négy ügyvédet közokirat-hamisítással gyanúsítanak.

A bûnszervezet vezetõjét és egy másik tagját elõzetes letartóztatásba helyezték. A bandát irányító férfi közel 200 millió forintos vagyonát zár alá vették, és lefoglaltak 17 millió forint készpénzt is a nyomozók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!