2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Romák elleni támadások - Bocsánatkérést várnak a tarnabodi ügy miattForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-05 16:27:47
Bocsánatkérésre szólította fel a Bencze József országos rendõrfõkapitányt a tarnabodi romák elleni támadással alaptalanul meggyanúsított férfiak ügyvédje.

Mint ismert a rendõrség korábban három férfit gyanúsított az ügyben, akik 11 hónapot töltöttek elõzetesben, majd elengedték õket. Bencze József szeptember végén a köztévé reggeli mûsorában egyebek mellett azt mondta, hogy a roma gyanúsítottak nem mûködtek együtt a hatóságokkal. Ha elmarad a nyilvános bocsánatkérés, akkor Magyar Elemér ügyvéd bepereli a rendõr tábornokot - írja a heol.hu. "Bencze József a Napkelte szeptember 23-i mûsorában több valótlan tényt állított ügyfeleimmel kapcsolatban, akiket ártatlanul gyanúsítottak a tavaly szeptember végi tarnabodi támadással összefüggésben több emberen elkövetett emberölés kísérletének bûntettével" - nyilatkozta az ügyvéd vasárnap a heol. hu-nak. Magyar Elemér szerint a fõrendõr azt mondta, a kommandósok két személyt tartóztattak le az ügyben, holott hármat. Az sem volt helytálló, amikor kijelentette, "valószínûleg vissza lesz vonva ellenük a gyanúsítás", hiszen akkor már több napja megszüntette velük szemben az eljárást a Pest Megyei Fõügyészség.

Az ügyvéd szerint azonban a leginkább kifogásolható állítás az volt, hogy a roma gyanúsítottak nem mûködtek együtt a hatósággal, akkor hamarabb kiderült volna az ártatlanságuk, s nem kellett volna 11 hónapot elõzetesben tölteniük. Magyar Elemér nem érti, hogy miként mûködhettek volna együtt. "Talán be kellett volna ismerniük, ártatlanságuk ellenére, hogy mégis õk a tettesek?" - fogalmazott az ügyvéd.

A védõ kifejtette, hogy védencei mindig vallomást tettek, amikor õket erre kérték, a szembesítéstõl sem zárkóztak el. Háromszor is önként alávetették magukat hazugságvizsgálatnak, pedig ez nem kötelezõ.

Az ügyvéd levélben kérte a fõkapitányt, hogy a Napkelte adásához hasonló nyilvánosság elõtt jelentse ki: ügyfeleivel kapcsolatban többszörösen is valótlanságokat mondott, s ezért kérjen elnézést a rendõrség nevében is. Ha ez nem történik meg, pert indít a fõrendõr ellen. Magyar Elemér a bíróságtól a személyiségi jogsértés megállapítását és a tévé nyilvánosság elõtti bocsánatkérést fog kérni.

Tavaly szeptemberben éles fegyverrel lövöldöztek és molotov-koktélokat is dobtak be több házba a Heves megyei Tarnabodon. Senki nem sérült meg. A rendõrség akkor három férfit vett õrizetbe, akik 11 hónapig ültek elõzetes letartóztatásban, mielõtt elengedték volna õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!