2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Már 67-en haltak meg Ukrajnában az ismeretlen vírustólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-02 15:30:53
Már több mint 255 ezer ember betegedett meg Ukrajnában.

Kollégánk az influenza vírus által súlytotta Ukrajnába tart, ahonnan exkluzív információkkal szolgál.

 

14:45: Mivel Ternopil megyében már az orvosok és betegápolók egyharmada maga is beteget jelentett, a helyi orvosi egyetem hallgatóit mozgósították a betegek ellátásának boztosítása érdekében.

14:25: Kollegánk ismét Csapról jelenti

A kárpátaljai lakosságot, ezen belül is a csapi embereket nagyon megosztja a már több mint két napja Nyugat-Ukrajnában tomboló influenzajárvány. Ahogy azt már korábban említettük, csak elvétve láttunk maszkban embereket, amelyrõl megtudtuk, hogy mi is a valódi oka.

Varga Szilviáékkal egy gyógyszertár elõtt találkoztunk, ahová éppen az influenza elleni gyógyszereket indultak vásárolni. Szilviától megtudtuk, hogy nem véletlenül járnak maszk nélkül az emberek, hiszen a többség még nem tudta ekldönteni, hogy valós-e a veszély, vagy csak a média fújta fel a járványt. Mindemellett elmondta, hogy a gyógyszertárak péntek óta gyakorlatilag kiürültek, így nem csoda, hogy senki nem visel maszkot, hiszen az most hiánycikként van számon tartva az ukrajnai gyógyszertárakban.

A patikában a tulajdonos nem nézett minket jó szemmel, de az egyik árusító hölgy elmondta: - Gyulladáscsökkentõtõl kezdve, a fájdalomcsillapítón át, a C-vitaminig mindent visznek, pontosabban csak vinnének az emberek, ha nem lennének üresek a polcok. Maszkokból pl. azt sem tudjuk, hogy mikor kapunk, de lassan már ott tartunk, hogy az emberek mindegy milyen alapon, csak gyógyszer legyen, felvásárolják a készleteket. A patikus hölgy még hozzátette, elsõsorban megelõzés céljából érkeznek a vásárlók, hiszen félnek, hogy õk is elkapják a rejtélyes influenzabetegséget.

Ezt támasztja alá Homik Béla is, akivel a helyi piaccsarnok elõtt futottunk össze. A fiatalember karjában kb. 3 éves gyermeket tartott, akinek az arca elõtt kis maszk volt. Ez szolgáltatta elsõ kérdésünket is, miszerint a gyerekeket féltik-e a leginkább a titokzatos betegségtõl. A fiatalember elmondta, hogy annak ellenére, hogy a gyógyszertárak polcai üresek mindent megtettek, hogy legalább a gyermek számára beszerezzenek egy maszkot. Homik Béla félelmét az is alátá,asztja, hogy jelenleg az õ bátyja is kórházban fekszik tüdõgyulladással, aki mellett, éppen tegnap halt meg egy fiatal csapi asszony. - Nem tudjuk, hogy mi lett vele, az biztos, hogy meghalt, de inkább félünk, mintsem megtörténjen a legrosszabb.

A piaccsarnokokban a különféle állami és közszolgálati helyeken az ukrán hatóságok kötelezõvé tették a szájmaszkok viseletét. Angyelka Aranka, aki az egyik élelmiszerbódéban eladó a szájmaszkja kapcsán érdeklõdve elmondta, hogy ostobaságnak tartja a viseletét, hiszen nem véd meg a fertõzéstõl, arról nem is beszélve, hogy inkább a gyógyszertárakat kellene feltölteni különféle medicinákkal, hogy az emberek ne legyenek ennyire kétségbeesve. Majd hozzátette: - Igazán megoldás ez sem lenne, hiszen annyira szegények az emberek, hogy a gyógyszert sem tudnák megvenni, vagy ha meg is veszik, akkor mibõl éljenek? A legjobb példa erre, hogy az éppen hiánycikként szolgáló maszkok is, majdnem háromoszorosára drágultak, így várható, hogy a gyógyszerek is hasonló emelésen esnek majd át.

14:02: A záhonyi lakosok véleményei erõsen eltérnek az Ukrajna felõl érkezõ vírussal kapcsolatban.

A fiatalok nem nagyon foglalkoznak vele, sem az iskolában, sem a heveri körben. A tanárok viszont óva intették õket attól, hogy átlépjék a határt, biztos, ami biztos. Az idõsebb korosztály viszont fél az új influenzától. Egy idõs hölgy meghatódva mondta az épp megérkezõ lányának, hogy sikerült vitamint találnia az egyik üzletben, ezt legalább oda tudják majd adni az unokának. Védõmaszk viszont csak holnap lesz, ahogy azt már a helyi gyógyszertárban is megtudtuk.

A patikában egyébként azt tanácsolták, hogy Kisvárdán vagy Nyíregyházán keressenek vitaminkészítményeket és maszkot a vásárlók, ott még kitart a készlet.

Sikerült megtudnunk Lesku Miklósnak, Záhony polgármesterének álláspontját is az új influenzával kapcsolatban. - Ma reggel beszéltem az ungvári magyar fõkonzul úrral, aki arról tájékoztatott, hogy a helyzet közel sem olyan súlyos, mint ahogy azt "tálalják". A vírus fõleg Kijevben és az ahhoz közel esõ területeken terjed, Ukrajna nyugati régióiban még nem jellemzõ a kór megjelenése. Vannak ugyan influenzás megbetegedések, de ezek nem a H1N1 altípus. Ezt egyébként a csapi polgármester úr is megerõsítette. Ha erõre kap ezen a vidéken is a vírus, akkor természetesen az ÁNTSz-szel együttmûködve meg fogjuk tenni a szükséges intézkedéseket. Ha kell, akkor teljes határzárat is bevezetünk - tudtuk meg Lesku Miklóstól, Záhony polgármesterétõl.

Ellátogattunk a Záhonyi Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságra is, hiszen õk állami támogatást élveznek munkájuk miatt, így ingyen kapják az oltóanyagot. Pócsik Zoltán alezredes úrtól megtudtuk, hogy tájékoztatta az állományt az oltási lehetõségrõl, de alig-alig éltek a lehetõséggel a záhonyi lánglovagok.

13:58: Adományokat vár a Vöröskereszt

Ukrajna segélykérésének eleget téve a Magyar Vöröskereszt rendkívüli gyûjtõakciót hirdet a nyugat-ukrajnában rohamosan terjedõ H1N1-járvány terjedésének megfékezésére. Az akció elsõsorban a kárpátaljai, zömmel magyarlakta területek gyógyszerekkel, szájmaszkokkal, és más egészségügyi szerekkel való ellátását tûzte ki célul. Tovább a cikkhez...

13:52: Az egészségügyi miniszterhelyettes hétfõn délben jelentette be: már 67 halott és 255 ezer megbetegedett. 25 ezret kezelnek kórházban.

13:30:Már 64-en haltak meg Ukrajnában az ismeretlen vírustól

Az ukrán sajtó által „ismeretlen vírusnak” nevezett kórokozó vasárnap estig összesen 64 halálos áldozatot követelt Ukrajnában. Bár a közegészségügyi hatóságok még mindig nem határozták meg pontosan, hogy az influenzavírus mely törzse okozza a tömeges légúti megbetegedéseket, annyit leszögeztek, hogy biztosan nem a rettegett H1N1-rõl van szó.

A súlyos, rendkívül gyors lefolyású kétoldali tüdõgyulladásban elhunyt 64 beteg között legalább két gyerek és egy terhes nõ van. Hétfõn közzétették, hogy a járvány által leginkább érintett Lemberg és Ternopil megyékben már 2-2 egészségügyi alkalmazott is belehalt a betegségbe, akik a közlemény szerint a munkahelyükön fertõzõdtek meg.

A hivatalos közlemények szerint Nyugat-Ukrajnában már több mint 191 ezer beteget tartanak számon. Kárpátalján egyetlen nap alatt csaknem a duplájára nõtt a nyilvántartott megbetegedettek száma. A 7101 betegbõl 4213-an 18 éven aluliak.

Az Ivano-Frankivszk megyei közegészségügyi hatóság legfrissebb jelentésében az áll, hogy a Kárpátaljával szomszédos megyében jelenleg 11 kórházi ápolt szorul intenzív kórházi ellátásra, akik közül hat súlyos beteget már lélegeztetõ gépre kellett kapcsolni.

12:00: Az ukrán határon viszonylag hamar átért kollégánk, ahol meglepve tapasztalta, hogy az ukrán határigazgatási szervek bár vedõmaszkot viselnek, de a magyar szisztémával ellentétben gumikesztyût nem. Viszonylag kevesen próbálnak Ukrajnába jutni, Magyarországra viszont annál többen. A határon várakozva mindössze egy utason lattunk védõmaszkot, amelyet állítása szerint óvintezkedésként vett fel, de amúgy nem tart a betegségtõl.

A határon nem kis meglepetésünkre az egyik ukrán kiskatona bekéredzkedett mellénk a kocsiba, s megkért minket, hogy vigyük el Salamonig, mert kellene hoznia meg néhány maszkot a kollégáknak. Jurij tört magyarsággal, de elmondta, hogy tele van a hócipõjük a maszk viselésével, de mivel kötelezõvé tették a viselését, így õ is hordja. Mellesleg némi gúnyos káromkodás közepedte kifejtette, hogy nem sok értelmét látja a maszknak, hiszen nincs olyan nagy vész, mint azt állítják. Jurij társasága mellesleg kapóra jött, hiszen ezzel megúsztunk egy rendõrségi ellenõrzést, amely biztosan bírságolással vegzõdött volna.

Csapon meglepõen kevés emberrel találkoztunk és senki sem viselt vedõmaszkot. Több mentõautót is láttunk az úton, amely azt hivatott megerõsíteni, hogy azért mégsincs minden rendben a szomszédunkban.

Hamarosan helyieket kérdezünk a járványról és benézünk néhány gyógyszertárba.

10:48: Egyik kollégánk a záhonyi gyógyszertárban megtudta, hogy a péntek még teljesen nyugodt volt, hétfõre azonban egy felbolydult méhkassá változott a patika, csúcsforgalom van. Hiánycikk a C-vitamin és a védõmaszk, ezekbõl holnapra várható újabb szállímtmány. Egyre több fogy a gyulladáscsökkentõ, vírusölõ szerekbõl is.

A helyi piacon lévõ emberek közül, sokan csak tegnap este a híradóból tudták meg, milyen közel a veszély. Az egyik hölgy elmondta, hogy õ nem védekezik a betegség ellen, vitaminokat sem szed, csak ami táplálékkal bejut a szerevezetébe. Az emberek félnek a védõoltástól, mert nem tudják mennyire hatásos a vakcina.

09:57: Jelenleg a záhonyi határátkelõhelyen várjuk az átkelést Kárpátaljára. A magyar vámosok és határõrök gumikesztyût illetve védõmaszkot viselve ellenõrzik az autósokat. Az utasok látszólag higgadtan viselik az influenza miatt hozott óvinzétkedést, bár volt olyan, aki némiképpen túlzónak nevezte ezt az eljárást. - Nem értem mi értelme van ennek, a gumikesztyû ellenére ugyanúgy átmennek a határon az emberek, így õk szabadon terjeszthetik a betegséget - mondta.

Kupecz József a a Vám és Pénzügyõrség Észak-Alföldi Regionális Parancsnokságának szóvivõje kérdésünkre elmondta, hogy az óvintézkedések vezetõi szinten lettek bejelentve még pénteken, azóta az utasforgalomban résztvevõ kollégáknak kötelezõ a szájmaszk és a gumikesztyû viselete. Hozzátette, péntek óta nem jelentkezett komolyabb forgalomnövekedés egyik ukrajnai határátkelõhelynél, igaz nem is csökkent.

 

 

A magyarok csaknem háromnegyede nem oltatná magát H1N1 ellen - hirado.hu


A magyarok 73 százaléka nem oltatja be magát a H1N1 ellen, derül ki abból a felmérésbõl, amelyet az MTV Szólás Szabadsága címû mûsora megbízásából a Szonda Ipsos készített.


A legnagyobb arányban (86 százalék) a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Fidesszel szimpatizálók (78 százalék) - olvasható a hirado.hu -n.

Az MTV Szólás Szabadsága címû mûsora megbízásából készült felmérésben október 30-án 500 embert kérdeztek meg telefonon. Azok közül, akik nem akarják beoltatnimagukat, a legtöbben (27 százalék) jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint a betegségtõl. Ugyancsak nagy arányban, 23 százalékban válaszolták azt, hogy általában elutasítják a védõoltásokat, míg 21 százalékuk úgy véli, hogy nem kapja el a betegséget - olvasható a hirado.hu-n.

 

 

Csak vírus van, sem gyógyszer, sem védõfelszerelés nincs Kárpátalján


Kárpátalja – A hangulat nem túl rózsás, hiszen már Kárpátalján is van áldozata a vírusnak: Volócon halt meg egy 40 éves férfi – ad gyors hangulatjelentést Alex, a kárpátalján élõ családapa. 

20:00: Az Ukrán Miniszterelnök beszéde:

Tizenöt perces beszédében Julia Timosenko igyekezett megnyugtatni a lakosságot, miközben arról biztosított mindenkit, hogy az Ukrán Kormány kézben tartja az influenzajárvány sújtotta országot. Emellett megerõsítette az értesüléseket, miszerint vasárnap éjszaka megérkeznek azok a segélyszállítmányok, amelyek segítségével másnap feltölthetik a gyógyszertárak kiürült készleteit. Az ukrán miniszterelnök beszédében kérte a lakosságot, hogy továbbra is kerülje mindenki a tömegrendezvényeket és kerüljék azokat a helyeket, ahol többen is megfordulhatnak, mint például a pályaudvarok, a piac csarnokok és bevásárlóközpontok. Julia Timosenko beszédében leszögezte, hogy nem a H1N1 vírusa okozza az ukrajnai megbetegedéseket, de igyekeznek a betegség meghatározásában, amelyrõl annyit lehet tudni, hogy nagyon gyors lefolyású megbetegedés, amely tüdõgyulladást okozhat. Mellesleg az 53 áldozat mindegyike késõn fordult orvoshoz, így olyan stádiumban kezdték meg a kezelésüket, amikor már elkerülhetetlen volt a halál. Ukrajnában mellesleg 14 embert ápolnak H1N1 fertõzéssel, de az ismeretlen influenzavírussal eddig 184.919 ember fertõzõdött meg.

A legfrissebb Ukrán Népegészségügyi információk szerint Kárpátalján 2444 megbetegedést tartanak számon, ennek felét a 0-18 éves korosztály tagjai teszik ki. Kórházban 162 embert ápolnak, intenzív osztályon senki sem tartózkodik. A legsúlyosabb a helyzet Lemberg és Ternopol megyében, ahol eddig 24, illetve 14 halálos áldozata van már az influenzának.

19:50: Az Ukrán televíziós csatornák hamarosan félbeszakítják mûsorukat, hiszen Julia Timosenko tájékoztatja a lakosságot az influenza-helyzetrõl. Errõl hamarosan beszámolunk!

19:45: "Az egész csak figyelemelterelés"

A Beregszászon élõ Vladimír másként vélekedik az ukrajnai vírusveszélyrõl, mint az a médiából leszûrõdik. - Nincs itt semmi, ugyanaz a vírus ez, mint amitõl minden évben megbetegednek az emberek. Csak ugyebár, most csinálni kell a fesztivált, elterelni a figyelmet, hiszen Ukrajna választások elõtt áll. Különben is, pánikkeltés ez az egész. Ne higyje már senki azt, hogy ameddig Kárpátalján tombol a betegség, addig a 2-3 kilométerre lévõ magyar településeken nincs betegség. Figyelemelterelés ez az egész!

19:35: Kárpátaljai tudósítónk jelenti:

Kárpátalján kedden már meghalt egy férfi, de õt nem számolták ahhoz az 53 áldozathoz, akiket összefüggésbe hoztak az influenzás halálesetekkel Ukrajnában - kezdte a Csapon élõ Palkó István. Ahogy a híradásokban is hallani lehet, ideát teljesen kiürültek a gyógyszertárak, már én magam sem tudtam lázcsillípítót vásárolni a minap, holott én is beteg vagyok. Már aszpirint sem C vitamint nem lehet kapni a patikákban, több helyen pedig kötelezõvé tették a maszkok viselését.

Az oktatás már 3 hétre szüneteltették és felfüggesztették a katonai behívásokat is. Úgy tudjuk, hogy éjszaka segélyszállítmányokat kapunk, de majd meglátjuk. Hétfõtõl tudomásom szerint a Nemzetbiztonsági Tanács minden gyógyszertárat állami felügyelet alá helyez, akár magánpatikáról van szó, akár nem.

Palkó Istvántól megtudtuk, hogy annak ellenére, hogy Nyugat-Ukrajnáról szólnak elsõsorban a híradások, Kárpátalján is sok a megbetegedés, csak éppen kevesen fordulnak orvoshoz, próbálják magukat kúrálni az emberek. Az Ukrán médiában is csak "ismeretlen" vírusként számon tartott influenzavírus gyors lefolyású, hõemelkedéssel jár és hörghuruthoz hasonló köhögést okoz. Ez az akkut vírusos léguti fertõzés a gyors lefolyása következtében kétoldali tüdõgyulladást okozhat, amelyet alátámaszt a tény, hogy az eddigi fertõzöttek közül, mindenki tüdõgyulladás áldozatává vált Ukrajnában. - Nincs még pánikhangulat Kárpátalján, de egyre többen viselnek maszkokat, illetve Magyarországra utaznak gyógyszerekért - jegyezte meg tudósítónk.

– Miközben az a hír járja, hogy a H1N1 vírust a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások hozták be Ukrajnába, a volóci férfi Moszkvából érkezett haza néhány napja – mondja és hozzáteszi: Nyugat-Ukrajnában, ezen belül is Lemberg megyében a legnagyobb a vész, ahol mi is onnan értesülünk – a hírügynökségek szerint már 16-an haltak meg és több tízezer a betegek száma.

Hétfõtõl az iskolákat három hétre bezárják, ez idõ alatt a tömegrendezvények – így a januárban esedékes választások kampányprogramjai is – elmaradnak. A nemzetközi sportrendezvények közül BL- és EL-mérkõzések megrendezésérõl az illetékes szervezetek döntenek.– Nem tudjuk mi lesz, aki teheti átmegy a ukrán-magyar határon és gyógyszereket, védõfelszerelést vesz.

Ungváron a szokásosnál gyérebb volt a vasárnapi gyalogosforgalom, sokan inkább otthon maradtak, hiszen a patikákba sem volt érdemes menni, mert semmilyen influenza ellenni gyógyszert nem lehetett kapni – panaszolta egy helybeli lakos, de azt mondja, az emberek azonban itt még nem öltöttek maszkot. Beregszászban viszont „néhány bohóc maszkban jár” – tudtuk meg Andrástól, a beregszászi atyafitól.

 

 

Tovább szedi áldozatait az ukrajnai influenza


A sajtó által "ismeretlen vírusnak" nevezett kórokozó a vasárnap délelõtti adatok szerint eddig összesen 53 halálos áldozatot követelt Ukrajnában.

A súlyos, rendkívül gyors lefolyású kétoldali tüdõgyulladásban elhunyt 53 beteg között legalább két gyerek és egy terhes nõ van. A legutóbbi áldozat egy 41 éves nõ, aki vasárnapra virradóra hunyt el tüdõgyulladásban Odessza megyében.

A hivatalos közlemények szerint Nyugat-Ukrajnában 184,9 ezer beteget tartanak számon, közülük közel 7,5 ezret ápolnak kórházban. Ternopil és Lemberg (Lviv) megyében a betegeket kezelõ orvosok egynegyede maga is ágynak esett. Az érintett régiókban - így a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján is - a gyógyszertárakban hiánycikké váltak az orvosi maszkok és az influenzaellenes szerek, sõt a legtöbb patikában már aszpirin és C-vitamin sem kapható.

Mint ismeretes, Ukrajna kilenc megyéjében karantént vezettek be a járvány miatt. Hétfõtõl három hétre bezárnak az óvodák, az iskolák és a felsõoktatási intézmények, s hasonló idõszakra felfüggesztették az õszi katonai behívást is. Betiltották a tömegrendezvényeket, beleértve az elnökválasztási kampánygyûléseket is. Esküvõi vacsorákat, lakodalmakat csak saját felelõsségükre rendezhetnek az érintettek.

Julija Timosenko kormányfõ a szombati rendkívüli kormányülésen többször is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járvány kórokozója bizonyítottan nem a sertésinfluenza A/H1N1 vírusa, hanem egy egyelõre azonosítatlan, szezonális influenzát és akut légúti fertõzést okozó vírustörzs. Azt pedig még határozottabban cáfolta, hogy tüdõpestisrõl volna szó - mint ahogyan azt néhány ellenzéki politikus állítja.

Az 5 Kanal tévécsatorna vasárnap reggeli híradójában Petro Porosenko külügyminiszter bejelentette, hogy hétfõn Ukrajnába várják az Egészségügyi Világszervezet ötfõs küldöttségét, amely a járványhelyzetet és a szükséges humanitárius segélyakció mértékét kívánja felmérni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!